Elsősorban a gazdaság helyzete aggasztja Románia lakosságát

Románia lakosságának elsősorban a gazdasági helyzet, az egészségvédelem állapota és a szociális biztonsága miatt aggódik – deröl ki okozzákaz Európai Bizottság által nemrégiben közzétett Eurobarométer-jelentéséből.

A felmérésben kérdezett romániaiak közül a legtöbben az áremelkedéseket, az inflációt és az napi költségeket említették legfőbb gondjaik között. A mintacsoport tagjainak csaknem egynegyede, 24 százaléka érezte ezt legnagyobb problémájának. A munkanélküliségtől is sokan tartanak, ezt a megkérdezettek 19 százaléka jelölte meg.

A román lakosság legnagyobb gondjai egyébként nagyjából egybeesnek az Európai Unió többi tagországának aggodalmaival, hiszen a felmérés szerint uniós szinten is a legnagyobb problémát az életkörülmények, továbbá az egészségügyi rendszer és a szociális biztonság hiányosságai, valamint a családok anyagi helyzete jelenti.

Ennek ellenére Románia lakosai közül többen úgy találják, hogy a nemzetgazdaság helyzete nagyon jól vagy pedig jól alakult 2016 második felében. A derűlátók részaránya romániai viszonylatban magas, de elmarad a 41 százalékos uniós átlagértéktől.

Román borúlátás

A következő tizenkét hónap távlatait illetően a mintacsoport kevésbé mutatkozik optimistának, mint 2015-ben: a megkérdezettek pontosan egynegyede, 25 százaléka bízik abban, hogy az ország gazdasági helyzete a következő egy évben javulni fog. Negyven százaléka szerint azonban gazdasági téren nem következik be sem pozitív sem pedig negatív változás, 29 százaléka viszont a gazdaság visszaesésétől tart.

A jelentés szerint a romániaiak pesszimisták annak megítélésében, hogy az ország jó irányba halad-e. Bár a megkérdezettek 30 százaléka igennel válaszolt a kérdésre – uniós szinten az átlag 29 százalékos –, ám 60 százaléknak a meggyőződése az, hogy Romániában rossz irányba haladnak a dolgok.

Ennek viszont némiképpen ellentmond az a tény, hogy a lakosság 50 százaléka azt állítja, hogy családja gazdaságilag igen jól vagy jól áll. Igaz, az európai átlag ebben az esetben eléri a 68 százalékot. Ugyanakkor viszont a tavalyi 13 százalékról idén tavasszal 18 százalékra ugrott azoknak a részaránya, akik attól tartanak, hogy anyagi helyzetük a következő 12 hónap során romlani dog.

Kevesebben tartanak a terrocselekményektől

A mintacsoport közel fele szerint a munkanélküliség a gazdasági válság időszakában elérte tetőfokát, a következőkben pedig csökkenni fog. Negyvenhét százalék volt ezen a véleményen. Ugyanakkor 41 százalék úgy véli, a neheze csak most következik majd. A munkanélküliség alakulását illetően a derűlátás ilyen vonatkozásban meghaladja a 42 százalékos Európai Uniós átlagot. Számos európai államban – mint például Írországban, Hollandiában és Albániában – az optimizmus még magasabb fokot ér el és túllépi a 70 százalékot.

Az Európai Unió tagállamaiban továbbra is nagy gondot okoznak a bevándorlók, sokan a terrorizmus veszélyétől aggódnak – derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. A felmérésnek megfelelően uniós szinten a megkérdezettek 36 százaléka aggódik a migránsok helyzetének megoldatlansága miatt, 34 százaléka pedig a terrorizmus fenyegetésétől fél. Romániában viszont a tavalyihoz képest – amikor is 47 százalék a migránsokat, 43 százalék pedig a terrorcselekedeteket tartotta veszélyesnek – jelenleg jóval kevesebben tartanak mindettől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?