Az EU keleti fele jobban megszenvedi az inflációt

Franciaországban a legjobb a helyzet, ahol csak 4,8 százalékkal nőttek egy év alatt az árak.

Nagyon megérzi a zsebünk az inflációt, melynek éves értéke áprilisban már 13,8 százalék volt, azonban azzal vigasztalódhatunk, hogy a balti országok lakóinak és a bulgároknak még nehezebb. A Financial Times brit lap adatai szerint a második tavaszi hónapban Észtországban emelkedtek leginkább az árak éves viszonylatban az Európai Unióban, 18,9 százalékkal.Nem csak nálunk keseríti meg az életet az infláció | Fotó: Pexels

A litvánoknál sem volt sokkal jobb a helyzet, ott 16,8 százalék volt az inflációs ráta. Bulgáriában 14,4 százalék volt az infláció, kicsivel nagyobb, mint nálunk. Lettországban és Lengyelországban is gyors ütemben emelkedtek az árak az elmúlt évben, 13, illetve 12,4 százalékkal.

A kontinens nyugati felén lényegesen kisebb mértékű az infláció, mint a keleti végeken. Nyugat-Európában legnagyobb mértékben Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában nőttek a fogyasztói árak, 9,3, 9, illetve 8,3 százalékkal. A legkisebb, 4,8 százalékos inflációt Franciaországban mérték.

A skandináv országokban 6 százalék körüli az inflációs ráta, a mediterrán térségben pedig 6 és 10,2 százalék között mozog. Magyarországon 9,5 százalékos inflációt mértek áprilisban a statisztikusok. A Financial Times szerint az inflációt jelenleg meghatározó egyik legfontosabb tényező az adott ország függése az orosz gáztól. Ugyanakkor ez távolról sem az egyetlen tényező, hangsúlyozza a szaklap, amit ékesen bizonyít Románia és Magyarország esete is, mivel előbbi kevéssé függ az orosz gáztól, míg utóbbi teljesen kiszolgáltatott helyzetben van.

Kapcsolódók

Kimaradt?