Alig lábaltunk ki a válságból, máris nyakunkon az infláció

Legnagyobb mértékben, 17 százalékkal, az áram drágult, ellenben a burgonya közel harmadával volt olcsóbb májusban, mint egy évvel korábban.

Az elemzők által vártnál lényegesen magasabb, 3,75 százalékos volt az infláció májusban. A Román Nemzeti Bank (BNR) 2,5 plusz/mínusz 1 százalékos inflációt jósolt korábban, a piac pedig átlagban 3,57 százalékra számított.

Az élelmiszerek átlagban 1,5 százalékkal kerültek többe 2020 májusához képest. A legnagyobb arányban, 13 százalékkal az étolaj drágult. A nem-élelmiszeripari termékek ára átlagosan 5,7 százalékkal emelkedett. Az átlagot lényegesen meghaladó arányban drágult az elektromos energia, 17 százalékkal, az üzemanyag, 11 százalékkal és a dohányáru, 7 százalékkal.

A szolgáltatások terén az átlagos drágulás 2,8 százalékos volt. Leginkább a szépségipari szolgáltatások ára nőtt, 5,8 százalékkal.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint bizonyos termék, illetve szolgáltatási kategóriák ára számottevő mértékben csökkent az elmúlt egy évben: a krumplié 32 százalékkal, a légiközlekedésé 16, a déligyümölcsöké pedig 11 százalékkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A friss adatok ismeretében az elemzők és a pénzintézetek felfelé módosították az idei inflációra vonatkozó prognózisaikat. „Ami a távlati kilátásokat illeti, a második félévben az infláció bőven 4 százalék fölé fog emelkedni a második félévben, az utolsó negyedévben pedig az 5 százalékos szinttel kacérkodhat. 4,7 százalékra módosítjuk az év végi előrejelzésünket” – nyilatkozta Valentin Tătaru, az ING Bank vezető közgazdásza.

Az ING májusra 3,5 százalékos inflációval számolt. A BNR szintén felfelé módosította az inflációs előrejelzését, 4,3 százalékról 4,7 százalékra.

(Nyitókép: Kiss Gábor)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?