Ezek a termékek és szolgáltatások drágultak a leginkább júliusban

A sütőipari termékek, az olaj, a friss hal, a repülőjegy, a hulladékelszállítási szolgáltatások, a víz- és csatornadíjak drágultak a legnagyobb mértékben júliusban - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataiból.

Noha az élelmiszerek ára összességében csökkentek júliusban júniushoz képest, a sütőipari termékek, elsősorban a vekni (+0,24 százalék) és a kenyér (+0,19 százalék) drágultak. Némiképpen drágultak a húsok és húskonzervek is, ebből a kategóriából a legjelentősebb áremelkedést a marhahúsnál regisztrálták (+0,38 százalék).

Júniushoz képest nőtt az olaj (+0,18 százalék), a friss hal (+0,25 százalék), valamint az alkoholos italok (+0,25) ára. Olcsóbb lett a krumpli (-7,81 százalék), a zöldség és zöldségkonzervek (-5,81 százalék), és a friss gyümölcs (-6,25 százalék). Júliusban jelentősen esett az ára júniushoz képest a cukornak, tojásnak, méznek, szemes babnak, citrusféléknek, túrónak és sörnek.

A szolgáltatások terén a legnagyobb drágulás a repülőjegyeknél volt (+5,12 százalék), de többet kell fizetni a víz- és csatornadíjért, illetve a hulladék elszállításért (+1,16 százalék).

Így alakul idén az infláció

Júliusban 4,56 százalékra mérséklődött az éves infláció Romániában, olyan körülmények között, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 0,48 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek 0,8 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,55 százalékkal kerültek kevesebbe, a szolgáltatások ára viszont 0,24 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor 2017 júliusához képest 4,6 százalékkal, 2017 decemberéhez viszonyítva pedig 1,93 százalékkal nőttek az árak idén júliusban. Az év első hét hónapjában az infláció havi átlagos értéke 0,3 százalék volt, miközben tavaly ugyanebben az időszakban havi átlag 0,1 százalékot regisztráltak.

A Román Nemzeti Bank (BNR) szerdán lefelé módosította 2018-as inflációs előrejelzését. A legújabb prognózis szerint év végén 3,5 százalékos inflációt várnak a korábban számított 3,6 százalékkal szemben. 2019-re a korábban becsült 3 százalék helyett 2,7 százalék-os fogyasztói árnövekedést jósol a jegybank.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?