Fenyegető statisztika: harmadával nőttek az ipari árak 2021 novemberében

A villanyáram, a hőenergia és a meleg víz előállításának a költségei szinte megduplázódtak.

Aggasztó adatokat közölt az Országos Statisztikai Intézet: a tavalyi év novemberében az ipari árak 32,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.Az ipari inflációnak is mi, fogyasztók fizetjük meg az árát/Fotó: Agerpres

A legnagyobb arányú, 80,67 százalékos drágulás a kitermelő iparban, ezen belül a kőolaj és a földgáz tekintetében következett be, melyek ára 151,6 százalékkal nőtt. A feldolgozó ipar árai 19,07 százalékkal haladták meg a 2020 novemberi szintet.

A kohászatban ennél is nagyobb mértékben, 59,51 százalékkal nőttek az árak. A vegyiparban 34,4, a fafeldolgozó iparban pedig 36 százalékos volt az infláció 2020 és 2021 novembere között.

A villanyáram, a hőenergia és a meleg víz előállítása, valamint a légkondicionálás költségei 94,51 százalékkal nőttek 12 hónap alatt.

Ezek az adatok azért fölöttébb aggasztóak, mivel az ipari drágulásokat a fogyasztók előbb-utóbb a maguk zsebén érzik majd meg. A gazdasági elemzők körében általános a vélemény, hogy 2022-ben az infláció szintje még olyan magas lesz, hogy a lakosság túlnyomó többsége nagyon kellemetlenként fogja megtapasztalni, csökkenteni fogja a vásárlóerőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?