Megadóztatná a kormány az államkötvények kamatát

Az elképzelés szerint 10 százalékos jövedelemadóval sújtanák az ezekből származó jövedelmeket.

A kormány azt tervezi, hogy megadóztatja az állampapírok után járó kamatot, értesült az economedia.ro. Ez lenne az egyik olyan intézkedés, mellyel a Ciolacu-kabinet a költségvetési hiányt szeretné csökkenteni.Fotó: mfinante.gov.ro

A bankbetétek kamatai után jelenleg is fizetni kell a 10 százalékos személyi jövedelemadót, azonban az állampapírok és az önkormányzati kötvények hozamai eddig adómentesek voltak. Ha a kormány gyakorlatba ülteti ezt a tervet, akkor az állampapírok jegyzése kevésbé lesz vonzó a lakosság számára. Az államháztartási hiány fedezésére kibocsátott kötvények kamatai, ha kevéssel is, de magasabbak a bankbetétek kamatainál, azonban elmaradnak az infláció mértékétől.

A Pénzügyminisztérium legutóbb júliusban dobott piacra magánszemélyeknek szánt kötvényeket: az egyéves futamidejűek után járó éves kamat 6,30, míg a hároméves futamidejűek kamata 7,20 százalék volt.

Szakértők szerint az állampapírok kamatának a megadóztatása lefelé nyomhatja a bankok által a betéteseknek fizetett kamatokat is. A kormány tervezete a települési önkormányzatok által kibocsátott kötvényekre is vonatkozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?