Tervezet: kénye-kedve szerint, bármikor adót módosíthatna a kormány

A jelenlegi szabályok szerint az adómódosítások csak 6 hónappal azután lépnek életbe, hogy megjelentek a Hivatalos Közlönyben.

Adóügyi változtatásokat nem vezetnek be egyik napról a másikra a világ egyetlen normális országában sem. Románia, sajnos, nem tartozik ebbe a kategóriába, s a kormány ezt egy sürgősségi rendelettel kívánja nyomatékosítani és törvényesíteni.Fotó: Pixabay

A Pénzügyminisztérium által kidolgozott rendelet-tervezet hatályon kívül helyezi az Adótörvénykönyv azon előírását, melynek értelmében bármilyen adóügyi módosítás 6 hónappal azután lép életbe, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben, írja az economedia.ro. A 2015 óta érvényes jogszabály azt is előírja, hogy ha törvényi úton új adónemet vezetnek be, növelik az adókulcsot vagy adókedvezményt törölnek el, akkor a változtatás a következő év január 1-én lép életbe, s legalább egy éven át változatlan marad.

A tervezet értelmében ez „rendkívüli költségvetési hiány esetén” lenne alkalmazható, amikor „Románia köz- és stratégiai érdeke, hogy a közkiadások fenntarthatóságának biztosítására gyors adóügyi-költségvetési intézkedéseket hozzanak”.

A Ciolacu-kabinet illetékesei szerint a jelenlegi egy ilyen helyzet, július végén ugyanis GDP-arányosan 2,43 százalékos volt a költségvetési hiány. Az éves deficitet 4,4 százalékosra tervezte a kormány, azonban a legfrissebb becslések szerint december végére 6,84 százalékos lehet a hiány. A kabinet egy sor megszorító intézkedéssel szeretné csökkenteni a deficitet. Ilyen, többek között a nagyválallatokra és a mikrovállalkozásokra kivetett forgalmi adó, illetve az ágazati adómentességek részleges megszüntetése. Az Adótörvénykönyv módosítása nélkül mindezek csak január 1-től lépnének életbe, a kormány azonban már október 1-től alkalmazná őket. 

A rendelet-tervezet megfogalmazása szerint a módosítás célja „az Adótörvénykönyv jelenlegi feltételeinek a rugalmasabbá tétele”.  Az Adótörvény módosítása nélkül a

Kapcsolódók

Kimaradt?