Boloș szerint a jövőben még „finomhangolhatják” a fiskális intézkedéseket

Marcel Boloş pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a bejelentett fiskális intézkedések hatásai és az ország pénzügyi fenntarthatóságának alakulása függvényében a jövőben igazíthatnak az intézkedéseken, ha erre szükség lesz.

A pénzügyminisztérium kedden közzétette honlapján a Románia hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát szolgáló intézkedések törvénytervezetét, amelyért a kormány felelősséget készül vállalni a parlament előtt. Marcel Ciolacu miniszterelnök, Marcel Boloş pénzügyminiszter és Marian Neacşu kormányfőhelyettes a nap folyamán ismertette a tervezetet az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióival.

A tárgyalások után a pénzügyminiszter azt nyilatkozta, becsléseik szerint a kiadások csökkentésére és az adócsalás megelőzésére irányuló intézkedések mintegy 22 milliárd lejes pluszbevételt jelentenének 2024-ben az államkasszának. Arra a felvetésre, hogy ez sokkal kevesebb az eredetileg becsültnél, a miniszter azt mondta, ez várható volt, ugyanis próbáltak úgy eljárni, hogy óvják a lakosságot és az üzleti szférát. A módosítások hatásai és az ország pénzügyi fenntarthatóságának alakulása függvényében a jövőben igazíthatnak az intézkedéseken, ha erre szükség lesz – tette hozzá.

Fotó: Marcel Boloș Facebook-oldala

Ezeknek az intézkedéseknek a hatásaitól és az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetésektől függ az államháztartási hiány alakulása is – mondta Boloş. Rámutatott, ha elfogadják a tervezetet, nőnek a költségvetési bevételek, ugyanakkor igyekeznek kordában tartani a kiadásokat. „A deficit nem fogja meghaladni a bruttó hazai termék (GDP) 5,5 százalékát” – szögezte le.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy hozzávetőlegesen hány állás szűnik meg a közszférában a tervezett intézkedések nyomán. A miniszter azt mondta, maximum 204 ezer betöltetlen álláshely megszűnésével számolnak, de „ez a kivételek listájának hosszúságától is függ”.

A tárcavezető elmondta továbbá, hogy a kulturális intézményeket valószínűleg nem fogják érinteni az intézmények átszervezésére, összevonására vonatkozó új szabályok. „Igazságtalan lenne a kulturális ágazattal szemben, ha ezeken a posztokon próbálnánk meg spórolni” – fogalmazott.

A luxusautókra kiszabott adó kapcsán Marcel Boloş leszögezte, ezt a 375 ezer lejnél drágább, öt évnél fiatalabb autók után kell majd befizetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?