Cseke Attila: A fejlődést akadályozza a kormány

Cseke Attila, az RMDSZ volt fejlesztési minisztere szerint az európai uniós forrásokat nem kell leosztani hónapokra, kell hagyni, hogy az ország minél többet minél hamarabb lehívjon különböző programok, beruházások révén, mert ezzel mindenki csak jól jár. Az uniós forrásokkal kapcsolatos pénzügyminisztériumi kontroll bevezetésének sem célja, sem értelme nincs, jelentette ki a politikus.

„Ez egy újabb lépés a beruházási programokban megvalósuló fejlesztések akadályoztatása felé. Az uniós forrásokkal kapcsolatos pénzügyminisztériumi kontroll bevezetésének sem célja, sem értelme nincs” – jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az Erdély Tv 24plusz című műsorában arra reagálva, hogy a szenátus megszavazta a kormány 2023/127-es sürgősségi rendeletét, amely havi felső határokkal korlátozza a beruházásokra költött, vissza nem térítendő finanszírozást és a helyreállítási alapban rendelkezésre álló pénzeket.

„Tavaly decemberig az európai uniós forrásokat semmilyen közigazgatási, adminisztratív vagy pénzügyi eljárással nem korlátozták 2007 óta, amióta Románia belépett az Európai Unióban, és ezért nagyon-nagyon károsnak ítéljük azt a rendelkezést, amivel a pénzügyminisztérium megszabja a többi minisztériumnak, hogy havonta mekkora EU-s forrást használhat fel” – hangsúlyozta az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa. Rámutatott: a kormányüléseken hetente vannak olyan minisztériumi előterjesztések, amelyek az adott hónapra szóló költségvetési előterjesztés módosítását kéri. Kiemelte, a kormány egyfelől azzal dicsekszik, hogy a helyreállítási alapból „hány milliárd euró landolt már az államkincstárban”, másrészt pedig érthetetlen okokból ez a pénz nem jut el az önkormányzatokhoz.

„Ezt a pénzt át kell váltani beruházásokra fel kell használni, másképp ennek semmi értelme nincs” – jelentette ki Cseke Attila. Hangsúlyozta, az RMDSZ számos olyan konkrét javaslattal állt elő, amely azt célozta, hogy a rendszer hatékonyabban, gyorsabban, gördülékenyebben működjön és ezek a fejlesztési források oda jussanak, ahol valóban szükség van rájuk. „A fejlesztési minisztériumban az Anghel Saligny közberuházási programot teljes mértékben digitalizálva, digitális platformon keresztül indítottunk el és ma is így zajlik. Ma is jól emlékszem arra, amikor bent a minisztériumban próbálták győzködni, hogy ne vezessük be, mert nagyon jó a papír alapú dokumentáció. Mi áttörtünk falakat abban a periódusban, amikor kormányon voltunk, a kiírásokat digitalizáltuk, illetve digitális platform keresztül zajlik ma a kommunikáció, nem kell egy polgármesternek Bukarestbe utaznia. Ugyanakkor az RMDSZ bizonyította: téves az a megállapítás, hogy ezt a sok papírt az Európai Unió kérte volna Romániától, a bürokratikus gátak itt épültek, papírt papírra halmozva. Mi ezeket egyszerűsítettük” – magyarázta Cseke Attila.

Példaként említette azt a 2022 április 1-jén indult programot, amelynek keretében egy óra 50 perc után egymilliárd eurónyi beruházás volt feltöltve a digitális platformra. „Olyan leegyszerűsített kiírás volt, amelyhez nem kellettek dokumentációk, megvalósíthatósági tanulmányok, és gyorsan lehetett szerződést kötni. Lehet egyszerűsíteni, és az EU-s hatóságok támogatják az egyszerűsítést” – hangsúlyozta Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?