Ciucă: Románia EU-csatlakozása óta 2022 volt a legjobb év az uniós alapok felhasználását tekintve

Nicolae Ciucă szerint 16 évvel a csatlakozás után Románia uniós tagsága kézzelfogható előnyöket kínál, és eddig 2022 volt a legjobb év az európai alapok felhasználása szempontjából.

„Az európai finanszírozás nyomot hagyott az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a helyi közösségek fejlesztésében, a szociális programok pedig a polgárokat támogatják, különösen a leginkább rászoruló, kiszolgáltatott helyzetben lévőket. Az alapvető szabadságok és értékek társadalmunk fejlődésének alapját jelentik. A most mindannyiunkat foglalkoztató energiaválság-kezelő intézkedések szintén az uniós tagságunknak köszönhetően lehetségesek” – írta a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Románia számára 46 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá az EU a kohéziós alapokból a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban, ami hatalmas beruházásokat tesz lehetővé.

Emellett a következő napokban Románia megkapja az EU helyreállítási alapjából megpályázott összeg második részletét. Az ország egy év alatt összesen mintegy 9,2 milliárd eurót kap ebből forrásból - tette hozzá.

Nicolae Ciucă ugyanakkor elismerte, hogy Románia uniós integrációja nem lett volna lehetséges a polgárok és a szociális partnerek támogatása nélkül. „Ez a társadalmi energia motiválja és inspirálja azokat a projekteket, amelyekre Romániának szüksége van ahhoz, hogy a tovább haladjon a fejlődés európai útján” – zárta bejegyzését a kormányfő.

Fejlesztési miniszter: el nem költött pénzt nem küld vissza Románia az Uniónak

A Ciucă-kormány miniszterei közül Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési tárcavezető közölte az év vége előtt, hogy a rendelkezésére álló összes pénzügyi forrást felhasználta.

Fotó: Agerpres

„Annak ellenére, hogy 2021-hez képest idén bátrabb célokat, több pénz lehívását tűztük ki célul, és annak ellenére, hogy a fejlesztési minisztérium Regionális Operatív Programmal dolgozó csapata jelentősen kisebb volt, minden kitőzött célt elértünk, és túlteljesítettünk. Ez azt jelenti, hogy el nem költött pénzt nem küld vissza Románia az Uniónak, minden rendelkezésre álló erőforrást a települések fejlesztésére költöttünk” – idézte Cseke Attilát az RMDSZ december 28-ai közleménye.

Romániának 1,17 milliárd eurót kellett elköltenie 2022-ben a Regionális Operatív Programból ahhoz, hogy az Unió ne csökkentse a finanszírozást. Ezt a célt a fejlesztési minisztérium elérte és meghaladta. Cseke Attila miniszteri mandátumának mindkét évében elérte a szaktárca a kitűzött célt, és idén 357 millió euróval meghaladta. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban könnyebb lesz elkölteni a rendelkezésre álló erőforrásokat – mutatott rá a fejlesztési miniszter.

(Nyitókép: Gov.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?