Cseke Attila: a helyreállítási alapból finanszírozott valamennyi pályázatát befejezte a fejlesztési minisztérium

Turisztikai kerékpárút-hálózatok kiépítésére pályáztak az önkormányzatok és a központi hatóságok. A költségkeret elfogyott, ezzel együtt pedig minden helyreállítási alapból finanszírozott beruházásra lezárta a pályázást a szaktárca – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

December 11-én, 23.59 órakor a pályázás lezárásának pillanatában a 247,5 millió eurós költségkeretre 17 finanszírozási kérés érkezett összesen 685.4 millió euró értékben. A pályázók 6.982 km kerékpárút-hálózat kiépítésére kértek támogatást – nyilatkozta Cseke Attila.

Fotó: Agerpres

Ezek közül tíz pályázatot az önkormányzatok iktattak 643.6 millió euró értékben, 6.556 km bicikliút építésére, a gátak és töltések mentén épülő kerékpárutakra pedig a Környezetvédelmi Minisztériumnak alárendelt hatóság kért 41 millió euró támogatást, 426,08 km bicikliút megépítésére.

A minisztérium várhatóan egy hét alatt elbírálja a pályázatokat, és december 19-én közzéteszi a támogatott beruházások listáját.

Mint ismeretes a turisztikai összefüggő kerékpárút-hálózatok kiépítésére 247,5 millió euró finanszírozást biztosít az RMDSZ által vezetett szaktárca, a helyreállítási alapból megközelítőleg 3.000 km bicikliút épülhet.

A kerékpárutakat érintő pályázás volt az utolsó, amelyet a fejlesztési minisztérium határidőre lebonyolított, minden a helyreállítási alap kapcsán vállalt határidőt betartva – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

Több mint 10 milliárd lej értékben írtak alá finanszírozási szerződéseket

A helyreállítási alapból támogatott beruházásokra írt alá hétfőn újabb szerződéseket a fejlesztési szaktárca, összesen eddig több mint 10 milliárd lej értékben – nyilatkozta az RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Mint ismeretes, az RMDSZ által vezetett szaktárca korszerű és környezetbarát bölcsődék építésére, tömbházlakások és közintézmények energiatakarékossá és földrengésbiztossá tételére, turisztikai bicikliút-hálózatok létrehozására, illetve a települések fejlődésére és egy zöldebb önkormányzati infrastruktúra kialakítására nyújt több mint 6 milliárd euró támogatást a helyreállítási alapból. A fejlesztési minisztérium összesen 1.135 finanszírozási szerződést írt alá 10.409.988.447,31 lej értékben, mutatott rá Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: az aláírt finanszírozási szerződés azt jelenti, hogy a kedvezményezett önkormányzat közbeszerzési folyamatot indíthat el azért, hogy megtalálja a megfelelő építőt, kivitelezőt, majd ezt követően indulhat az építkezés. „A helyreállítási alapból rendelkezésre álló összeg egyharmadát sikerült szerződéssel olyan beruházások mellé rendelni, amelyek kisgyerekek számára teremtenek új bölcsődei helyeket, családok számára teremtenek fenntarthatóbb, költséghatékonyabb otthonokat, kórházak és iskolák felújítását, földrengésbiztossá tételét teszik lehetővé, és mindannyiunk számára környezetbarát települések fejlesztésére nyújtanak lehetőséget, olyan települések építésére, ahol tisztább a levegő és fenntarthatóbb a mindennapi élet” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila fejlesztési miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?