banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bölcsődeépítésre, energiatakarékosságra és az önkormányzatok támogatására fókuszál a fejlesztési minisztérium

4,55 milliárd euró áll a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium rendelkezésére a Helyreállítási Terv (PNRR) alapjából. Az összegből 2,2 milliárd eurót a tömbházlakások és közintézmények energiatakarékossá és földrengésbiztossá tételére, 2,12 milliárdot a települések zöldebb infrastruktúrájára, illetve 230 milliót új bölcsődék építésére költhet – jelentette be csütörtökön Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: a felújításokat célzó alapból várhatóan 1333 tömbházat és 2000 közintézményt tehetnek energiatakarékossá és földrengésbiztossá országszerte 2026 augusztusáig, az intézkedés továbbá az új településtervezési, településrendezési, valamint építési törvénykönyv elfogadását, és az épületek földrengésbiztossá tételére vonatkozó törvényes előírások módosítását is szükségessé teszi.Cseke Attila fejlesztési miniszter | Fotó: rmdsz.ro

Cseke Attila hangsúlyozta: az RMDSZ javaslatára az uniós alap jelentős támogatást nyújt a helyi közösségeknek. A finanszírozás minden település számára elérhető előre leosztott alapokkal, verseny és pályázati kiírás nélkül, bürokráciamentesen. Az alapokból fiataloknak szánt és szolgálati lakásokat építhetnek, elektromos és környezetbarát, a tömegközlekedésben használt autóparkot vásárolhatnak az önkormányzatok, elektromos töltőállomásokat és biciklisávokat alakíthatnak ki. A kisebb településeken felújíthatják a közintézményeknek otthont adó épületeket is – mondta el a miniszter.

A 2,12 milliárd euróból 470 millió jut a fővárosnak és a megyeszékhelyeknek, 215 millió a többi municípiumnak, 545 millió a városoknak és 730 millió euró a községeknek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Helyreállítási Terv alapjaiból bicikliutat is építenek két olyan útvonalon, amely az európai bicikliutakhoz csatlakozva szeli át Romániát, illetve két országos turisztikai bicikliútvonalat, amely Erdély több települését is érinti majd.

140 új, energiatakarékos és tűzbiztos bölcsőde megépítésére áll 230 millió euró rendelkezésre, ezt az összeget kormányzati alapokból is kiegészítheti a szaktárca – összegezte Cseke Attila.

Kapcsolódók

Kimaradt?