Közel kétmilliárd euróra pályáztak az önkormányzatok a fejlesztési minisztériumnál

1,92 milliárd euróra érkezett finanszírozási kérés a fejlesztési minisztériumhoz éjfélig, a pályázati határidő lejártáig – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Az önkormányzatok a települések fejlesztésére és környezetbarát infrastruktúrájának kiépítésére kérhettek finanszírozást a szaktárcától a helyreállítási alapból (PNRR). A minisztérium által rendelkezésre bocsátott egyszerű, átlátható és bürokráciamentes pályázati feltételeknek köszönhetően a pályázás zökkenőmentes volt, az elbírálás gyors, és az első hat finanszírozási szerződést már júniusban, a pályázási határidő lejárta előtt aláírta a szaktárca – tette hozzá Cseke Attila.

A pályázat lezárásáig 4012 kérés érkezett az összesen 2,73 milliárd eurós keretre. Az önkormányzatok minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználtak az elektromos autóbuszok vásárlására, illetve az azokhoz tartozó elektromos töltőállomások és intelligens tömegközlekedési rendszerek beszerzésére, és bicikliutak építésére. Az önkormányzatok továbbá megpályázták az összes rendelkezésre álló finanszírozást a települések fejlődéséhez szükséges településrendezési tervek kidolgozására.Cseke Attila fejlesztési miniszter | Fotó: Agerpres

A fejlesztési szaktárcavezető elmondta: a minisztérium előre kiszabott összegeket bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére, amelyek eldönthették, hogy mire pályáznak ebből az összegből a helyi közösségek igényei szerint.

A fennmaradó 811 millió euróra újabb pályázatot ír ki a szaktárca. Az önkormányzatok a vidéki középületek felújítására pályázhatnak még, így például a művelődési házak vagy a hivatalok tatarozására, és fiataloknak szánt, környezetbarát lakások építésére is támogatást kínál a fejlesztési minisztérium. Az önkormányzatok ugyanakkor a települések zöldebb infrastruktúrájára is támogatást kérhetnek, amiből villamosokat, mikrobuszokat és kisebb, elektromos autóbuszokat is vásárolhatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cseke Attila emlékeztetett: a helyreállítási alapból a fejlesztési minisztérium épületfelújítási beruházásokat is támogat, a májusi határidő lejártáig 1437 finanszírozási kérést kapott a szaktárca 2,42 milliárd euró értékben, és az első 17 finanszírozási szerződést már aláírta. Tegnap indította a szaktárca a helyreállítási alapból finanszírozott új, korszerű és környezetbarát bölcsődeépítési pályázatát is, teljesítve ezzel mind a húsz, a helyreállítási alap kapcsán vállalt határidőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?