banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az első lépést már megtették az államelnök-választás előre hozásához

A szenátus plénuma hétfőn elfogadta az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő RMDSZ-es törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 76 támogató és 20 elutasító szavazatot kapott. A továbbiakban a képviselőház vitatja majd meg döntőházként.

Korábban a felsőház jogi bizottsága módosításokkal fogadta el a jogszabálytervezetet, és így terjesztette a plénum elé – számolt be az Agerpres.

Az eredeti jogszabályjavaslat szerint a választásokat legkésőbb 90 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt kell megtartani. A jogi bizottságban ez Laura Moagher szociáldemokrata szenátor javaslatára úgy módosult, hogy a választásokat legkésőbb három hónappal az elnök mandátum lejárta előtt kell megtartani.

Fotó: B. B.

A tervezet rögzíti, hogy az államelnök-választást vasárnapi napon tartják. A kormány legalább 75 nappal a szavazás dátuma előtt egy határozatban kitűzi a választások időpontját.

A jogi bizottság elnöke, Cristian Niculescu-Tâgârlaş nemzeti liberális párti szenátor a tervezet szakbizottsági vitáján elmondta, hogy az államfő jogköre nem változik az új elnök megválasztása után. Hozzátette: a tervezet időt hagy majd az új elnöknek felkészülni arra, hogy átvegye a megbízatást a hivatalban lévő államfőtől.

Beterjesztői szerint a törvénytervezet célja megnövelni az államelnök megválasztásának napja és a beiktatása közötti időtartamot. Ez a hosszabb időszak szerintük lehetővé teszi az újonnan megválasztott államfő felkészülését a hivatalba lépésre.

Az RMDSZ jogszabályjavaslata az államelnök-választásról szóló 2004/370-es törvényt módosítja.

Marcel Ciolacu korábban – amikor az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról beszélt – azt mondta, hogy az államelnök-választás két fordulóját vagy szeptember 1-jén és 15-én, vagy szeptember 8-án és 22-én, vagy „szeptember végén” tartják meg. Szerinte a középső változat, azaz 8-a és 22-e lenne a legmegfelelőbb időpont. A parlamenti választásokra a terveik szerint december 8-án kerülne sor.

Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője hétfőn azt mondta, hogy pártjában nem tapasztalt elutasítást, így várhatóan elfogadják majd az államelnök-választás előre hozását szeptemberre. „Nagyon valószínű, hogy elfogadjuk ezt a a forgatókönyvet” – mondta a politikus, aki emlékeztetett arra, hogy az államelnök-választás időpontjának kitűzése és a megszervezésének módja a kormány hatáskörébe tartozik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?