FRISSÍTVE: A kormány módosításokkal elfogadta a megszorító intézkedéscsomagot, megy a parlament elé

Az RMDSZ hatására a kormány eltörölte a helyi önkormányzatok számára előirányzott 2,5 százalékos korlátot a költségvetési megszorításokat célzó törvénycsomagból – értesült az G4Media.ro. FRISSÍTÉS 1: Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselője a Maszolnak azt mondta, hogy a kormány még nem küldte el a módosított szöveget, így egyelőre „nem lehet készpénznek venni”, hogy valóban kiiktatták a bírált cikkelyeket. FRISSÍTÉS 2: Délutáni ülésén a kormány módosításokkal elfogadta a tervezetet, amelyért kedden készül felelősséget vállalni a parlament előtt. 

A kormány, mint ismeretes, felelősségvállalással készül elfogadni az elmúlt időszakban nagy vitát kavart fiskális intézkedéseket. Az RMDSZ, mint írtuk, bírálta az intézkedéseket, amelyek korlátozzák a helyi önkormányzatokat. Feltételekhez kötötte az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos álláspontját. Ezek között szerepelt, hogy a helyi önkormányzatok számára tervezett 2,5 százalékos költségvetési korlátot töröljék el.

A G4Media úgy tudja, hogy ezt a kultúrára, a szabadidős tevékenységekre és a vallásara szánt költségvetési megkötéseket az RMDSZ hatására kiiktatták hétfőn a törvénytervezetből.

Fotó: Agerpres

A fiskális intézkedéseket már hét folyamán elfogadhatják, ugyanakkor a Digi24 beszámolója alapján a törvénycsomagot negatívan véleményezte a parlament konzultatív gazdasági szaktanácsa (CES). A CES szerint a kiadások lefaragását célzó intézkedésen „nem meggyőzőek”, a kormány ugyanis 100 milliárd lejt szeretne behajtani a magánszférából és mindössze 16 milliárdot a közköltségek hatékonnyá tételével. „Ezen az aránytalanságon módosítani kell” – véleményezte a szakbizottság. Hozzátették: a múltban már megmutatkozott, hogy negatív hatásokkal jár, ha a költségvetési hiány pótlását a magánvállalkozókra próbálják ráterhelni, az adóemelés az adócsalást stimulálják, miközben az állami hatóságok mostanáig képtelenek voltak ezt a jelenséget kontrol alatt tartaniuk.

FRISSÍTÉS: A Maszol megkeresésére Csoma Botond, az RMDSZ parlementi képviselője egyelőre nem tudta megerősíteni a 2,5 százalékos korlát eltörlésére vonatkozó sajtóértesüléseket. Azt mondta, hogy a kormány még nem küldte el a módosított szöveget; ígéretek vannak, de még „nem lehet készpénznek venni”, hogy valóban kiiktatták a bírált intézkedéseket. Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy mikor kerül a parlament elé a törvénytervezetet, amellyel kapcsolatban láttamozási problémák is felmerültek.

Kedden már felelősséget vállalhat érte a kormány

A kormány hétfőn elfogadta a „közpénzek pazarlásának megállításáról”, az adóelkerülés elleni küzdelemről és a méltányos adózás biztosításáról szóló törvénytervezetet, miután megvitatta a véleményező minisztériumok észrevételeit – jelentette be a Ciolacu-kabinet ülése után Mihai Constantin.

Az Agerpres beszámolója alapján a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő elmondta, hogy a közvitára bocsátott változathoz képest a törvénytervezet több pontban módosult. Közölte azt is, hogy az építőparban és a mezőgazdaságban alkalmazott minimálbért egy különálló sürgősségi rendeletben készül szabályozni a kormány, hogy mielőbb nőhessenek a fizetések ebben a két ágazatban. Hozzátette, hogy az országos bruttó minimálbér 3300 lejre emeléséről határozatot fogad el a Ciolacu-kabinet.

A jogszabályjavaslat hamarosan a parlamentbe kerül, a képviselők és a szenátorok módosító indítványokat nyújthatnak be. Ezeket egy későbbi ülésén megvitatja, az elfogadott javaslatokat a tervezetbe foglalja kormány, majd felelősséget vállal értük a parlament előtt a két ház együttes ülésén – írta az Agerpres.

Erre viszont kevesebb mint 24 óra áll majd a honatyák rendelkezésére, a módosító indítványokat ugyanis kedden 13 óráig várják, Ciolacu pedig még aznap szeretné felelősségvállalással elfogadni a törvényt.

A Hotnews kiemelte, hogy a módosítások között szerepel az RMDSZ által kért 2,5 százalékos küszöb eltörlése, ugyanakkor a kevesebb mint ötven alkalmazottat foglalkoztató kulturális intézmények esetleges összevonását is a helyi önkormányzatok belátására bízzák. Továbbra is adnak majd ételjegyeket, az előadásokra, sporteseményekre, kulturális rendezvényekre és a sporteseményekre értékesített belépőkre felszámolt áfa 9 százalékos lesz. A változtatások között szerepel még azt is, hogy a nemzetközi vállalatok profitadója 16 százalékos marad, de nem lehet kevesebb mint az üzleti forgalom egy százaléka.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?