Javaslatainak elfogadását várja a kormánytól az RMDSZ  

Konkrét kormányzati feltételek teljesítéséhez kötötte az RMDSZ az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos álláspontját. Ezek között szerepel a helyi önkormányzatok számára tervezett 2,5 százalékos költségvetési korlát eltörlése is. 

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője megkeresésünkre megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek a szövetségnek a kormány irányába megfogalmazott feltételeit illeti. Eszerint a szövetség azt várja a kabinettől, hogy a hiánycsökkentő intézkedéscsomagban emeljék meg a szerencsejátékokra kiszabott adó mértékét, a luxusadó jusson vissza az önkormányzatokhoz, szüntessék meg a regionális adóhatóságokat (ANAF), a bankok többletadóját ne lehessen ráterhelni a pénzintézetek klienseire kamatemelés formájában, tekintsenek el a kulturális intézmények összevonásától és vegyék ki a tervezett intézkedések közül, az önkormányzatok számára megszabott 2,5 százalékos támogatási korlátot. 

Csak feltételeinek teljesítésekor támogatja a kormány intézkedéscsomagját az RMDSZ Fotó: gov.ro        

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor bírálta a költségvetési hiányt csökkenteni kívánó kormányzati intézkedéscsomagot, miután kedden találkozott Marcel Ciolacu kormányfővel. Az RMDSZ-elnök elsősorban az önkormányzatokat érintő döntéseket kifogásolta, amelyek szerinte semmibe veszik a helyi autonómia elvét. „Nem lehet központi szintről beavatkozni abba, hogy a helyi hatóságok mit tehetnek és mit nem, mennyit költhetnek kultúrára, sportra, vallásra és így tovább. Ez nem fogadható el" - mondta egyebek mellett a volt miniszterelnök-helyettes. 

Amennyiben teljesülnek az RMDSZ feltételei, a szövetség nem fogja támogatni az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?