Előz a REPER: már meg is szövegezte a bizalmatlansági indítványt

A REPER alakulathoz tartozó független képviselők csütörtökön bejelentették, hogy bizalmatlansági indítványt készülnek benyújtani, miután a kormány ismertette az adótörvénykönyv módosításait is tartalmazó törvényjavaslatot, amelyért felelősséget akar vállalni a parlament előtt.
Oana Cambera független képviselő sajtótájékoztatón kérte fel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ és a Jobboldal Ereje törvényhozóit, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, hangsúlyozva, hogy az indítvány szövege már elkészült.

„Az elmúlt hónapokban a Marcel Ciolacu vezette kormány példátlan feszültséget gerjesztett a magánszektorban, és gyakorlatilag rulettezik Románia gazdasági jövőjével. Egy olyan kormánynak, amely nem ért a gazdasághoz, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól, és amely még az igazat sem mondja meg a románoknak, távoznia kell' - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Cambera szerint az ellenzék részéről jelenleg nem nyilatkozatokra van szükség, hanem tettekre, de Cătălin Drulă USR-elnök is csak annak bejelentéséig jutott el, hogy bizalmatlansági indítványt akar benyújtani. Az idő azonban sürget, a REPER meg is szövegezte az indítványt - nyomatékosította.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Andrei Lupu független képviselő bejelentette, hogy csütörtök reggel elküldte a Ciolacu-kormáy ellen irányuló bizalmatlansági indítvány szövegét az USR-nek, az RMDSZ-nek és a Jobboldal Ereje pártnak. Leszögezte, nem az a fontos, hogy ki készítette el a szöveget, hanem az, hogy a teljes ellenzék aláírja, kivéve a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), amellyel nem kívánnak együttműködni. Lupu szerint ha a REPER, az USR, a Jobboldal Ereje és az RMDSZ összefog ebben az ügyben, meglenne a kellő számú aláírás a bizalmatlansági indítvány aláírásához. Nyomatékosította: összefogásra van szükség, hogy az indítványt el is fogadják a parlamentben, és azt követően biztosítsák a kormányzást.

Lupu felszólítást intézett a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) is, hogy „ha vannak még az alakulatban liberális elvek", támogassa az indítványt, és vállalja a REPER mellett a kormányalakítást a Ciolacu-kabinet bukása esetén. „Teljesen normális, hogy vállalják a kormány vezetését, az általuk jelenleg is vezetett tárcákat, a lényeg az, hogy ne hagyjuk az ország vezetését a PSD és Marcel Ciolacu kezében. Ez egy Marcel Ciolacu elleni indítvány, és a PNL-nek ezt meg kell értenie - meg kell őriznie jobbközép identitását, és velünk együtt kell továbblépnie' - mondta a REPER politikusa. Nyomatékosította, amennyiben a három alakulat, amelynek a REPER elküldte az indítvány szövegét, 'nem tud túllépni a büszkeségen', a bizalmatlansági indítványt nem nyújtják be. Hozzátette: nyitottak az indítvány szövegének a módosítására is. 

(Nyitókép: a román parlament képviselőházának Facebook oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?