A diszkriminációllenes tanácshoz fordultak Simion homofób üzenete miatt

A Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) bukaresti szervezete petíciót intézet az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) George Simion, az AUR párt vezetőjének homofób üzenetei miatt.

A képviselő azon július 18-i Facebook-bejegyzése miatt emeltek panaszt, amelyben „népi bölcsesség” megjegyzéssel, egy idő nénike fotója jelent meg olyan üzenettel, amely a homoszexuálisok számlájára írja az extrém időjárási körülményeket. A REPER szerint ezt nem lehet egyszerű viccként vagy iróniaként értelmezni, ez súlyos diszkrimináció és gyűlöletkeltés. „Befolyásos, nyilvános személyek részéről az ilyen homofób üzenetek nem pusztán sértik a LGBT-közösség tagjainak méltóságát és a jogait, hanem hozzájárulnak és táplálják az ellenük irányuló elutasító és ellenséges környezetet. Egy demokratikus társadalomban minden állampolgárt megillet a tisztelet és az egyenlő bánásmód” – olvasható a pénteki közleményben, amely kiemeli, hogy a múltban a CNCD eljárt hasonló ügyekben, amikor a diszkriminatív üzenetek etnikai vagy vallási csoportokat érintettek.

Fotó: Accept Egyesület Facebook-oldala

A REPER bukaresti szervezetének társelnöke, Cătălin Teniță szerint a romániai társadalomnak egyértelműen fel kell lépnie az intolerancia és a gyűlöletkeltő üzenetek ellen, a gúnyos megjegyzések pedig „mindig erősebb támadásokat előfutárai.”

A képviselő különben jelezte: részt vesz szombaton a bukaresti Pride-felvonuláson, amely kapcsán közel harminc ország bukaresti nagykövetsége állt ki a romániai LGBT közösség mellett. Közös nyilatkozatban hangsúlyozták elkötelezettségüket a román hatóságokkal és a civil társadalommal való együttműködés mellett, annak érdekében, hogy „minden személyt méltósággal és tisztelettel kezeljenek” Romániában. Emlékezetes, hogy korábban a budapesti Pride-alkalmával Románia budapesti nagykövete is aláírta a magyarországi LGBT közösséget támogató közös nyilatkozatot, amely okán az AUR háborodott fel és a külügyminiszter menesztését követelte.

Bukarestben különben már két napja zajlanak a Pride-hét eseményei, a szombati felvonulásra viszont külön biztonsági „kódexet” is megfogalmaztak a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?