CNCD a roma holokauszt emléknapjáról: ma is van diszkrimináció

A romákat még ma is diszkriminálják Romániában és más országokban is – állapította meg pénteken a roma holokauszt európai emléknapján Ilie Dincă, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetőségének tagja. 

„Még mindig fennáll a diszkrimináció, továbbra is fennáll az iskolai szegregáció.(...) Még mindig nem tartjuk tiszteletben azt, amit tennünk kellene a hatályos jogszabályoknak megfelelően, mert el kell ismernünk, hogy jó törvényeink vannak, de kérdéses, hogy ezeket életbe tudjuk-e ültetni vagy sem” – mondta Dincă a Román Paraszt Múzeumában (MNŢR) tartott megemlékezésen.

A CNCD képviselője elmondta, hogy ez a jelenség nemcsak a román társadalom szintjén, hanem európai és világszinten is előfordul

„Körülbelül három héttel ezelőtt egy incidensre került sor az Otopeni repülőtéren. Egy roma személynek menettérti jegye volt Kanadába, hogy részt vegyen egy rendezvényen, de a reptéren nem engedték, hogy elutazzon. Ilyen más országokban is előfordul. Ezért mondtam, hogy ez európai, sőt világszintű probléma. Tény, hogy legalább 300 ilyen esemény volt világszerte, hogy a romákat nem engedték Kanadába kiutazni” – mondta Ilie Dincă, aki szerint „nehéz azt kijelenteni, hogy a rasszizmust a következő 50 évben felszámolják”. 

(Címlapfotó forrása: gandul.info)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?