Puck Bábszínház: megfellebbezi az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését a KOMAB

Megfellebbezi az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntését, jelentette be szerdán Facebook-oldalán a Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményező csoport (KOMAB). A CNCD áprilisban állapította meg, hogy a kolozsvári Puck Bábszínházban nem érte diszkrimináció a magyar tagozatot a vezetőség részéről.

A CNCD vizsgálatát maga Emanuel Petran igazgató kérte a vezetőség, illetve Urmánczi Jenő bábszínész ellen, akit egyébként egy fegyelmi eljárás keretében fizetéslevonással szankcionáltak az intézmény jó hírnevének csorbítása miatt. Urmánczi Jenő és Vadas László, a Kolozsvári Magyar Bábszínházért (KOMAB) csoport kezdeményező tagjai a magyar tagozatot ért diszkrimináció egyik példájaként azt hozták fel, hogy a bábszínház nem kötött partnerséget az Urmánczi Jenő vezette Apropo Egyesülettel, így a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) kapott 15 millió forintos támogatást, amelyből a magyar tagozat profitált volna, nem tudják felhasználni. A bábszínház igazgatója, és a magyar tagozat jelenlegi vezetője, Varga Ibolya azonban úgy gondolta, részükről biztosan nem történt diszkrimináció, a partnerséget pedig azért nem támogatták, mert nem ismerték a BGA-hoz benyújtott tervek tartalmát

„Megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültünk, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács az 393/12.04.2021 határozatában nem minősítette diszkriminációnak még az emberi és anyagi kapacitások látványosan aránytalan eloszlását sem a Puck Bábszínházban” – írja szerdai közleményében a KOMAB. A továbbiakban öt pontban sorolják fel, hogy szerintük melyek a magyar tagozatot érő egyenlőtlen bánásmód olyan elemei, amelyeket a Puck Bábszínház vezetősége is elismer. Ezek a következőek:

  1. A Puck Bábszínház román tagozatának vezetője hivatalosan 4 órában látja el azt a tagozatvezetői feladatkört, amit a magyar tagozat vezetője csupán 2 órában.
  2. A Puck Bábszínház román tagozatának tevékenységét románul beszélő PR szakemberek láthatják el, miközben a magyar tagozat tevékenységeinek kommunikációját PR képesítés nélkül, az irodalmi titkár kénytelen ellátni.
  3. A Puck Bábszínház újan vásárolt buszával több mint 10,000 km-t tett meg a román tagozat, mielőtt a magyar tagozat használhatta volna bár egyszer.
  4. A Puck Bábszínház 2017-2020 között 13 külföldi (Törökország, Belgium, Kanada, Moldova, Franciaország) nemzetközi fesztiválra küldte ki a román tagozatot, miközben csak 1 külföldi nemzetközi fesztiválra (Magyarországra) küldte ki a magyar tagozatot.
  5. A Puck Bábszínház 2018. november - 2020. november periódusban a román tagozat fesztiválszerepléseire több mint 20-szor annyit költött, mint a magyar tagozat kiszállásaira. Az intézmény saját bevallása szerint 122,639.02 lejt költött a román tagozat kiszállásaira és 5,291.87 lejt költött a magyar tagozat kiszállásaira az említett periódusban.

Mint korábban írtuk, versenyvizsgát ír ki a kolozsvári Puck Bábszínház igazgatói posztjára az intézményt fenntartó Kolozs Megyei Tanács, miután Emanuel Petran jelenlegi menedzser mandátuma végén nem kapta meg a kinevezése meghosszabbításához szükséges 9-es átlagot az értékelőbizottságtól. A versenyvizsgán maga Emanuel Petran is indulhat, addig pedig ideiglenes igazgató vezeti a bábszínházat.

A KOMAB többek között a magyar tagozatot érő diszkriminációra hivatkozva kezdeményezte egy különálló magyar bábszínház létrejöttét, amiről az RMDSZ is tárgyalásokat folytat a Kolozs Megyei Tanács elnökével. Az új intézményt határozattal hozhatná létre a megyei önkormányzat.

(Címlapfotó: Nicu Cherciu)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?