Puck Bábszínház: nem csak a fegyelmi bizottság, hanem a CNCD is vizsgálódik Urmánczi Jenő ellen

Elhalasztotta hétfőn Urmánczi Jenő meghallgatását a Puck Bábszínház fegyelmi bizottsága. A bábszínész ellen azután indult etikai eljárás, hogy a Kolozsvári Magyar Bábszínházért (KOMAB) kezdeményező csoport tagjaként hátrányos megkülönböztetéssel vádolta a román vezetőséget. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is vizsgálódik az intézményben, és az egyik vádlott itt is Urmánczi Jenő, írta meg az Átlátszó Erdély.

Másodszor kérte meghallgatása elhalasztását Urmánczi Jenő bábszínész a kolozsvári Puck Bábszínház fegyelmi bizottságától, most arra hivatkozva, hogy Portik Zoltán világosító munkaszerződésének felbontása után – amit a KOMAB a vezetőség újabb önkényes gesztusának tart, és ami ellen a szakma több képviselője tiltakozott – egyelőre ő az illetékes MediaSind szakszervezet egyetlen képviselője a bábszínházban, magát pedig nem képviselheti a meghallgatáson, írta meg a Transindex.

Emanuiel-Simion Mureșan-Petran, a Puck Bábszínház igazgatója, aki ellen egyébként több munkajogi pert indítottak a román tagozat volt munkatársai, augusztusban helyezte kilátásba a fegyelmi eljárást Urmánczi Jenő ellen, a bábszínész ugyanis szerinte az intézmény jó hírnevét sértő kijelentéseket tett. Mint írtuk, a KOMAB augusztusban online petíciót indított az önálló magyar bábszínház létrehozásáért, Urmánczi Jenő bábszínész és Vadas László rendező, a magyar tagozat korábbi vezetője pedig a kezdeményezők képviseletében azzal indokolta ennek szükségességét, hogy jelenleg diszkrimináció éri a magyar tagozatot, és a körülmények nem teszik lehetővé a színvonalas munkát. A KOMAB vádjaival nem csak Emanuiel-Simion Mureșan-Petran, hanem Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője sem értett egyet.

A feszült helyzet akkor robbant, amikor a Bethlen Gábor Alaptól kapott 15 millió forintos támogatás felhasználhatósága lett a tét. Urmánczi Jenő azzal vádolta az igazgatót, hogy nem hajlandó aláírni az összeg felhasználását lehetővé tevő partneri szerződést az általa vezetett Apropó Egyesülettel, az igazgató pedig azt mondta, hogy Urmánczi nem volt hajlandó megmutatni neki, hogy milyen tervekkel nyerte el a támogatást, sőt valószínűnek tartja, hogy a beleegyezése nélkül partnerként tüntette fel a Puck Bábszínházat a BGA felé.

Augusztus végén a Puck vezetősége bejelentette, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul, és kéri a román és magyar nyelvű sajtóban megjelent diszkriminációs vádak kivizsgálását. A CNCD el is indította a vizsgálatot, az érintetteknek kiküldött idézésben azonban Urmánczi Jenő is feljelentettként szerepel. Urmánczi Jenő a Transindex megkeresésére abszurdnak nevezte a helyzetet, és elmondta, a CNCD kérdéseinek megválaszolása előtt jogászaival magyarázatot fognak kérni rá.

(Nyitókép: Urmánczi Jenő a Puck Bábszínház magyar tagozatának Kishercegszemmel című előadásában | fotó: Kolozsvári Magyar Napok)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?