Puck Bábszínház: továbbra is cáfolja a vezetőség álláspontját a KOMAB kezdeményező csoport

Újabb közleményben reagált a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport Mureşan Petran Emanuiel Simion és Varga Ibolya keddi kijelentéseire. A kolozsvári Puck Bábszínház igazgatója és a magyar tagozat vezetője kedden sajtótájékoztatón ismertették álláspontjukat, cáfolva az önálló magyar társulatot kezdeményezők vádjait. FRISSÍTÉS: A bábszínház vezetősége csütörtökön az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult, hogy vizsgálja ki az intézményt ért, diszkriminációval kapcsolatos vádakat.

A KOMAB elutasítja, hogy a magyar társulat ügyét RMDSZ-es akcióként bélyegezzék meg. „Elfogadhatatlan, hogy Mureşan Petran Emanuiel Simion és Varga Ibolya az RMDSZ politikai stratégiájává zülleszti a PUCK Bábszínház magyar tagozatának ügyét” – írják, utalva arra a nyílt levélre, amelyben a bábszínház igazgatója azzal vádolja Csoma Botondot, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjét, hogy a választási programjával „politikai ízű botrányba” keverte a Puck Bábszínházat. „Az RMDSZ felkarolta az ügyünket, de nem az RMDSZ kezdeményezte!” – szögezi le a KOMAB, Varga Ibolyával szemben azt állítva, hogy kezdeményezésüket a magyar tagozaton dolgozó színészek többsége támogatja, emellett öt korábbi magyar tagozatvezető és az online petíció több mint 1000 aláírója.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a kezdeményezés nem Urmánczi Jenő és Vadas László magánakciója, ők csupán „egy névvel és név nélkül vállalt közösség” szószólói.

A kezdeményező csoport szerint Urmánczi Jenő etikai bizottság elé állítása az intézmény diktatórikus működtetését bizonyítja, ahol nincs helye a nyilvános kritikának.

Kettős mércét alkalmaz a vezetőség?

A közlemény további részében a bábszínház vezetőségének a magyar tagozatot érő hátrányos megkülönböztetés vádjára adott válaszaira reagál a KOMAB kezdeményező csoport.

A bábszínház keddi közleményében kiemelte, hogy eddig is több egyesülettel kötött partneri szerződést, ezeket viszont nem a bábszínház alkalmazottai vezetik, szemben az Apropo Egyesülettel, amelynek Urmánczi Jenő a vezetője. Erre válaszolva a KOMAB kezdeményező csoport közleménye rávilágít, a bábszínház partnerei között ott van a Puppet Media egyesület, amelynek vezetői között szerepel Varga Ibolya tagozatvezető és Daniela Vartic, a bábszínház művészeti tanácsadója, vagy a Prietenii lui PUCK egyesület, amelynek elnöke Lărgeanu Radu, a román tagozat bábszínésze.

A közlemény írói szerint a vezetőség nem cáfolta érdemben a magyar társulatot ért diszkrimináció vádját azzal, hogy „a köztudottan asszimilációs törekvésű Ceaușescu-féle diktatúra emlékét a PUCK-ban harmonikus együttélésként tünteti fel”. Ezért újabb kérdéseket intéznek a vezetőséghez, ezeket változtatás nélkül közöljük:

  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a magyar tagozat évről-évre eggyel kevesebb színésszel kénytelen dolgozni, mint a román tagozat?
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a román tagozaton van külön PR-os és irodalmi titkár, miközben a magyar tagozaton csak az irodalmi titkárra futja, aki kénytelen-kelletlen el kell lássa a PR-os feladatokat is?
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a művészeti tanácsosból (consultant artistic) csak egy van és az nem tud magyarul, nem ért a magyar kultúrához.
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a bábszínház háromnyelvű weboldalán csak a román weboldal működik normálisan. Magyarul és angolul a weboldal tartalmilag és nyelvileg is hiányos és helytelen.
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a bábszínház 3 román nyelvű facebook oldalon kommunikál, miközben a magyar kommunikációra csak 1 oldalt tart fenn és azt is az irodalmi titkár kell többletfeladatként feltöltse tartalommal?
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a próbatáblán a magyar tagozat két nyelven kell mindent beírjon, míg a román tagozat csak románul írja be a saját programját?
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a román tagozat 2018-2019-ben 11 külföldi fesztiválon (Törökország, Franciaország, Belgium, Moldova, Ukrajna, Albánia, Montenegró, Izrael) vehetett részt, miközben a magyar társulat egyetlen egy alkalommal volt külföldi fesztiválon és akkor is csak a meghívó jóvoltából Kaposváron, Magyarországon?
  • Hol az egyenlő bánásmód abban, hogy a magyar tagozat műsorprogramjáról egy olyan adminisztrációs tanács dönt, amely a magyar tagozatvezetőt leszámítva, nem ért a magyar meseirodalomhoz és nem tud magyarul. Megjegyzés: Az, hogy Urmánczi Jenő, magyar bábszínész jelen pillanatban ennek a bizottságnak a tagja, pusztán annak köszönhető, hogy ő képviseli a bukaresti szakszervezetet a PUCK-ban. Ugyanakkor a bizottság többsége az ő jelenlétével sem ért magyarul.

A kezdeményező csoport korábbi vádjai között elhangzott az is, hogy Varga Ibolyát csupán napi két órában alkalmazták tagozatvezetőnek. A bábszínház erre úgy reagált, hogy ennyi idő alatt is ellátja a feladatait, és hozzátette, hogy a posztot meghirdették, de nem volt rá jelentkező. A kezdeményező csoport azt állítja, hogy ez nem igaz. „Két érdeklődő is volt, akik számára nem volt hajlandó három vagy hat hónapnál hosszabb munkaszerződést ajánlani az intézmény. A magyar tagozat kiszolgáltatott helyzetét ismerve és az ellenvéleményt nem tűrő vezetőség hírére, ezek az érdeklődők nem vállalták a rövidtávú szerződésből származó kiszolgáltatottságot” – írják a közleményben.

Az Apropo Egyesület BGA-pályázatával kapcsolatban ismét leszögezik, hogy a bábszínház nem a támogatás kedvezményezettjeként, hanem annak céljaként szerepelt, ennek bizonyítására pedig csatolják a Bethlen Gábor Alapkezelő weboldalán közzétett táblázatot. Hangsúlyozzák, hogy már a pályázati kérelemben is megfogalmazták, hogy a magyar tagozat hátrányos helyzetben van az intézményen belül, ezért megalapozatlan az a vád, hogy az elszámolás körüli gondok miatt keltenék az intézmény rossz hírét.

Arra reagálva, hogy a bábszínház igazgatója arra hivatkozva tagadta meg az Apropo Egyesülettel kötött partneri szerződés aláírását, hogy nem mutatták meg neki a BGA-hoz leadott pályázatban szereplő terveket, hozzáteszik, hogy korábban a szintén a magyar tagozat munkáját segítő Simeon Egyesülettel anélkül kötött partneri szerződést a Puck Bábszínház, hogy a BGA pályázatot be kellett volna mutatnia.

A diszkriminációval vádolt vezetőség kivizsgálást kér a CNCD-től

A Puck Bábszínház igazgatója, Mureşan Petran Emanuiel Simion csütörtökön az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult, hogy vizsgálja ki a román és magyar nyelvű sajtóban megjelent vádakat, miszerint az általa vezetett intézményben hátrányos megkölönböztetés érné a magyar tagozatot, derül ki a bábszínház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?