Enyhítene a kannabisz-birtoklás szankcionálásán a REPER

Börtönbüntetéssel járó bűncselekmény helyett kihágásként szankcionálná a saját felhasználásra szánt, kis mennyiségű kannabisz-birtoklást az a törvénymódosító javaslat, amelyet a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt képviselői terjesztettek elő hétfőn.

Fotó: Pixabay

A jogszabály értelmében a három grammnál kisebb mennyiségű, saját felhasználásra szánt marihuána-birtoklást ezer és háromezer lej közötti pénzbírsággal szankcionálnák. A törvénymódosítás kezdeményezői közül Simona Tulbure a Libertatea.ro-nak hangsúlyozta: ez nem a kannabisz-fogyasztás legalizálását és annak népszerűségét szolgálja, hanem büntetés helyett a megelőzésre és a kezelésre helyezi a hangsúlyt. Ennek szellemében a pénzbirságból befolyt összeget az olyan országos programok finanszírozására fordítanák, amelyek a kábítószerfogyasztás megelőzését, illetve a fogyasztók orvosi, pszichológiai és szociális ellátását célozzák.

A törvény jelenleg három hónap és két év közötti börtönbüntetéssel, esetleg bírsággal szankcionálja a saját felhasználásra szánt kábítószer előállítását, termesztését, vásárlását és birtoklását. A veszélyes drogok esetében a büntetés hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés lehet. Ezt a passzust egészítené ki a REPER javaslata, amely kifejezetten a kis mennyiségű, saját fogyasztásra szánt kannabiszbirtoklást vonná ki a börtönbüntetés lehetősége alól.

A módosítást azzal indokolják, hogy az Országos Droggellenes Ügynökség kimutatásai alapján 800 ezerre becsülhető azon romániai állampolgárok száma, akik életükben legalább egyszer kipróbálták a marihuánát. Egy független jelentés szerint a 16 és 25 év közötti fiatalok 45 százaléka már fogyasztott marihuánát, 54 százalékuk pedig kivonná ezen kábítószer birtoklását a bűncselekmények kategóriájából. A REPER képviselői szerint az elmúlt húsz évben több ország, úgy, mint például Portugália, Csehország, Spanyolország, Ausztria, Luxemburg, Málta vagy Olaszország már megtette ezt a lépést, és kivonta a saját fogyasztásra szán marihuána-birtoklást a bűncselekmények sorából. Tulbure a Libertatea.ro-nak azt is elmondta: tisztában vannak azzal, hogy egy konzervatív társadalomban nehéz egy ilyen kezdeményezést elfogadtatni, de fontosnak tartják a probléma megvitatását.

A lap figyelmeztetett: a drogfogyasztást érintő törvény kapcsán a szociáldemokraták és a nemzeti liberális párti képviselők is terjesztettek elő módosító javaslatok, ám azok mind szigorítást szorgalmaznak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?