Bűnpártolást emleget a REPER, Firea és Budăi menesztését követeli

Gabriela Firea családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter és Marius Budăi munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter menesztését kéri a kormányfőtől a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt társelnöke, Dragoş Pîslaru a voluntari-i idősotthonokban elkövetett visszaélések miatt.

A REPER közleménye szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által a három voluntari-i idősotthonban felderített ügy arra világít rá, hogy ezek az idősotthonok „a megalázás és kínzás valóságos lágereiként” működtek. A REPER szerint hasonló esetek történnek más otthonokban is, ahol fogyatékkal élők vagy állami gondozásban lévő gyerekek laknak.

„A REPER párt társelnökén, Dragoş Pîslarun keresztül kéri, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök azonnal menessze Gabriela Firea és Marius Budăi minisztereket” – olvasható a közleményben.

Fotó: Dragoș Pîslaru Facebook-oldala

Dragoş Pîslaru, aki az Európai Parlament munkaügyi bizottságának elnöki tisztségét tölti be, úgy véli, hogy Firea és Budăi tisztségben maradása „a nemzetbiztonságot veszélyezteti”, és „a legmagasabb politikai szinten jelentene bűnpártolást”.

A REPER társelnöke azt írja, noha a szociális gondozói intézmények a megyei vagy helyi hatóságok alárendeltségébe tartoznak, a szakminisztériumok felelőssége azok koordinálása és ellenőrzése. Szerinte Gabriela Firea és Marius Budăi pontosan tudták, milyen borzalmak történnek ezekben az intézményekben, de „szemet hunytak” fölötte.

Pîslaru szerint Gabriela Firea tanácsosa és barátnője közvetlenül érintett az idősotthonok ügyében, nővére pedig a visszaélések ideje alatt a voluntari-i szociális gondozási igazgatóság vezetője volt. Az ellenzéki politikus szerint Firea nevéhez köthető az is, hogy 2021-ben megszüntették az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság (ANPDCA) ellenőrző testületét, valamint az, hogy menesztették az ANPDCA alelnöki tisztségéből Vişinel Bălan aktivistát, miután arról beszélt, hogy 21 állami gondozásban lévő gyermek öngyilkos lett.

Marius Budăinak azt rója fel, hogy 2023 áprilisában hirtelen felmondta a Jogi Erőforrások Központjával kötött megállapodást, amely révén független megfigyelők ellenőrizhették az állami gondozásban lévő fogyatékkal élő személyek jogainak tiszteletben tartását.

Dragoş Pîslaru azt írta, Gabriela Firea és Marius Budăi bűnpártolása miatt jelenleg is szörnyűségek történnek az állami gondozásban lévő gyerekekkel, fogyatékkal élőkkel és idős személyekkel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?