A kapkodás veszélyeztette volna az ügyet – megszólalt a belügyminiszter a idősotthonok ügyében

Összetett volt a nyomozás, a kapkodás pedig veszélyeztette volna az ügyet – magyarázta szerdán a belügyminiszter Cătălin Predoiu azt, hogy a hatóságok miért nem avatkoztak közbe már korábban az Ilfov megyei idősotthonokban történő embertelen bánásmód miatt.

A tárcavezető az Agerpres tájékoztatása alapján azt mondta, hogy a nyomozás több éven át tartott, mert nem egyszerű a bizonyítékokat összegyűjteni. „Ha kellő bizonyíték hiányában, elhamarkodva léptek volna fel, veszélyeztették volna az ügyet. Mindig feszültséget gerjeszt a gyors tenni akarás, de ugyanakkor azt is garantálni kell, hogy minden szükséges bizonyíték adott ahhoz, hogy a későbbiekben a vádirat sikerrel járjon a bíróságon” – fogalmazott Predoiu.

Cătălin Predoiu | Fotó: Agerpres

Mint beszámoltunk róla: több száz idős személyt menekítettek ki kedden három voluntar-i idősotthonból, miután ott évek óta embertelen körülmények között tartották őket. Noha hozzátartozóik fizettek az ellátásukért, az idős, beteg embereket a gondozók éheztették, kínozták, ápolatlanul hagyták, bántalmazták és esetenként még az orvosi kezelést sem biztosították a számukra. Az ügyészség huszonnégy személyt vett őrizetbe.

A Libertatea felhívta rá a figyelmet, hogy a bukaresti sajtó már februárban feltárta a voluntari-i otthonokban elkövetett rémségeket. Az idősotthonokat működtető egyesület vezetőségi tagja között Gabriela Firea családügyi miniszter egy tanácsadója is szerepelt, a minisztérium ugyanakkor még kedden kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódott az esettől, leszögezve, hogy a tárcavezetőnek nincs semmilyen köze az ügyhöz.

Szerdán az épp Berlinben tartózkodó Marcel Ciolacu miniszterelnök is megszólalt az ügy kapcsán, leszögezve, hogy ellenőrzéseket rendeltek el valamennyi romániai idősotthonban. Érdekesség viszont, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) épp ez év elején tartott átfogó ellenőrzést az ország idősotthonaiban. Akkor azt jelezték, hogy 416 idősgondozó otthont kerestek fel, amely közül 53 működését felfüggesztették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?