Háromszéken estére megbicsaklott a szavazókedv

Miután Háromszéken egész nap az országos átlag szerint alakult a választáson való részvétel, az urnazárás előtti utolsó órákban az átlag alá csúszott Kovászna megye, mert a Kárpátokon túli megyékben jelentősen megugrott a szavazókedv.

A választási hatóság jelentése szerint Háromszéken valamivel több mint 88 000 személy adta le voksát a szavazásra jogosult közel 180 ezerből. Ez szerint Kovászna megyében 49 százalékos a részvétel miközben az országos átlag az 50 százalék körül mozog.

Kovászna megyében este 7 óra után kezdett visszaesni a szavazókedv, miközben a Kárpátokon túli megyékben fordítva történik, ott este ugrott meg a szavazási hajlandóság. A háromszéki elöljárók közösségi oldalaikon mozgósító üzeneteket fogalmaznak meg: arra kérik a városokban és nagyközségekben élőket, hogy menjenek el szavazni, ami 22 óráig lehetséges.

Fotó: Vargyasi Levente

Háromszéken a legmagasabb részvételi arányt Illyefalván jegyezték, ahol kiélezett a küzdelem a polgármesterjelöltek között, de magas a részvételi arány Bodokon, Bardócon, Bölönben, Előpatakon, Zágonban és Esztelneken is. Kovászna megyében a városok között legalacsonyabb szavazási hajlandóság Kézdivásárhelyen, a legmagasabb pedig Baróton van. Sepsiszentgyörgyön is elmarad a szavazókedv a megyei átlagtól. A választási hatóság adatait vizsgálva az látszik, hogy Kovászna megyében magasabb a szavazókedv a többségében románok lakta településeken, mint a magyar településeken.

Kovászna megyében három választási incidenst jelentettek

A rendőrség bűnügyi vizsgálatot indított a román többségű Zágonbárkány községből érkezett bejelentés kapcsán. Az ellenőrzések során kiderült, hogy egy 44 éves bárkányi férfi pénzt és alkoholos italokat ajánlott több helyi lakosnak, hogy rávegye őket egy bizonyos jelöltre való szavazásra.

A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint Zágonból is érkezett panasz, hogy nem tartják tiszteletben a kampánycsendet, azaz kampányolnak, emiatt a rendőrség 1400 lejre büntetett. Rétyen arra panaszkodtak, hogy valaki filmezett a választási helyiségben. Ez esetben a rendőrség írásbeli figyelmeztetést osztott. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?