FRISSÍTVE: Cseke Attila: amíg nincs végleges eredmény, nem lehetünk biztosak

Visszafogottan, de bizakodva várják a választási eredményeket az RMDSZ nagyváradi székhelyén. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és megyei tanácselnökjelöltje, Bíró Rozália, a nagyváradi polgármesterjelölt, Szabó Ödön parlamenti képviselő vagy épp Kéry Hajnal, önkormányzati tanácsosjelölt együtt követte a figyelemmel, amint az első exit-poll eredmények nyilvánosságra kerülnek.

Bihar megyében a választási arány az európai parlamenti választásokon 56,67 százalékos volt, míg a helyhatósági választásokon 55,86 százalék. Az országos átlag felett végeztek tehát, ami Cseke Attila szerint nem meglepő.

Fotó: A szerző felvétele

„Négy év után az első választások, várható volt, hogy nagy részvétel lesz. Ami a Bihar megyei részvételt illeti, a megye lakosságszámához viszonyítva a 10. helyen van részvétel szempontjából. A magyar közösség szempontjából, az RMDSZ által vezetett községek nagyrésze a megyei átlag vagy a felett teljesített. Várjuk az eredményeket, hiszen ezek csak jelenléti arányok. Mindenkinek köszönjük, hogy elment szavazni és különösen azoknak, akik az RMDSZ-re szavaztak” – mondta a Maszolnak a parlamenti szenátor.

Csekét kérdeztük az exit-poll eredményekről is, hiszen az alapján az RMDSZ elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt az EP-be. Figyelmeztetett, amíg nincs végleges eredmény nem lehet biztosnak érezni. „Mi abban reménykedünk, hogy meg van az öt százalék, ehhez nagyon sok szavazat kellett. Még egyszer köszönöm, aki elment szavazni, és érezte a fontosságát. Meg kell várni a végleges adatokat” – hangsúlyozta.

Amikor már körvonalazódtak az urnazárást követő adatok a nagyváradi RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót is tartottak. Cseke Attila hangsúlyozta, hogy reményeik szerint az eddigi 21 önkormányzatukat meg fogják majd tudni tartanai, és akár még növelhetik is. Arra számít, hogy egy-két településen szoros lesz az eredmény, ezt viszont majd csak reggelre várják. Főleg amiatt, hogy a korábbi választásokkal ellentétben most 21 óra helyett 22 órakor volt az urnazárás. Cseke szerint ez a nagyvárosoknak használ inkább.

Bíró Rozália szerint a magas részvételi arány azt mutatja, hogy az embereket érdekli és fontosnak tartják az EP-választásokat. A helyhatósági választások kapcsán is köszönetet mondott a szavazatokért, és reméli, hogy erős képviseletet tudnak kialakítani Nagyváradon.

Szabó Ödön szerint tulajdonképpen csak most vasárnap este zárul a kampány. Úgy véli, hogy pozitív kampányt vittek, és reméli, hogy a választók azt igazolják majd vissza, hogy ennek a pozitív kampánynak van eredménye. Kiemelte, hogy tényekről, eredményekről beszéltek, Bihar megyében egyedüliként beszéltek az EP-választásokról. „Remélem, hogy ezt az emberek értékelik, csalódott lennék, ha a lejáratás vezetne sikerre” – mondta.

Rámutatott, hogy Bihar megyében és Nagyváradon is magasabb volt a részvételi arány mint négy évvel ezelőtt. „A demokráciának mindig az kell legyen az alapja, hogy miután az urnák beszélnek, nincs apelláta” – hangsúlyozta.

Figyelmeztetett viszont arra is, hogy Bihar megyében is találkoztak hibás választói névjegyzékkel, ahol már elhunytak is szerepeltek, de felületesnek tartotta az ideiglenes lakcímbejelentőkkel (flotant) történő szavazást is. Szerinte befolyásolták az eredményeket, valószínűsíti, hogy törvénytelen módon döntötték el egy-két helyen a választásokat. Vámoslázt (Chișlaz) említette, ahol a bizottság elnökhelyettese olyan lakásba van bejelentve, amelyiknek nincs fala. Ugyanakkor olyan értesülései is vannak, amely szerint a szavazóirodából kivitték a szavazólapot, hogy valaki az autójában szavazzon lesz. Amíg itt szeretnék visszaszerezni a polgármesteri széket, négy éve 27 szavazattal veszítették el, olyan körülmények között, hogy 150 személy volt ideiglenes lakcímmal bejegyezve.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?