„Kell a tunning” – partiumi kampányhajrát tartott az RMDSZ

„Hajrá RMDSZ, hajrá magyarok, együtt győzni fogunk!” – hangzott el csütörtökön koraeste a nagyváradi vár nyári színházában, ahol az RMDSZ partiumi kampányhajráját tartották. A házigazda Bihar megyeiek mellett Szatmár, Kolozs, Arad, Temes, Szilágy, Máramaros, Fehér megye képviselői vettek részt, ugyanakkor jelen volt és beszédet mondott Lázár János, Magyarország építési és közlekedésügyi minisztere is.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és megyei tanácselnökjelöltje házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket. „Ahol sokan vagyunk, nyerni kell, ahol többen vagyunk, számítani kell, ahol jelen vagyunk, ott hallatni kell a hangunkat” – mondta, kiemelve, hogy a június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választások az elkövetkező évtizedre meghatározóak lesznek. Figyelmeztetett, hogy bár nekünk járnak az uniós alapok, kell a támogatás a fejlődéshez, ezek veszélybe kerülhetnek. Az új kohéziós alapokat a következő mandátumban fogják megszavazni, és már vannak erős hangok, hogy ezekre nincs annyira szükség, magyarázta. „A kérdés, hogy ki megy a következő öt évben a mi nevünkben tárgyalni” – mondta Cseke Attila.

Kiemelte, 350 év után Szent László lovasszobra ismét a nagyváradi vár udvarán áll, ott, ahol állt a középkorban is. „Akkor is templomainkat és értékeinket veszélyeztette a világ, de mi kitartottunk és helytálltunk, és ezt kell tegyünk most is, itt, a Partiumban, június 9-én” – szögezte le. Hangsúlyozta, több mint 5 milliárd eurónyi beruházást hoztak a Partiumba, amíg az RMDSZ kormányon volt. „Mert itthon akarunk jövőt építeni, itt akarunk jól élni. Ezt a célt pedig akkor tudjuk elérni továbbra is, ha erőt mutatunk fel június 9-én. Ahogy Szoboszlai Dominik mondta, kell a tunning, ez pedig a szavazatokban mutatkozhat meg. Hajrá RMDSZ, hajrá magyarok, együtt győzni fogunk!” – mondta Cseke Attila.

Fotó: A szerző felvétele

Lázár János: „Az unió szívatja Magyarországot és Romániát is”

Lázár János, Magyarország építési és közlekedésügyi minisztere tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait, és reményét, hogy június 9-én „együtt győzni fogunk”. Kiemelte, új vezetőket választunk Európának, de hogy a jelenleginél jobb vagy rosszabb lesz, az rajtunk, magyar szavazókon is múlik, mondta. Hangsúlyozta, Magyarország szerint rossz az irány, rossz döntések születnek, ezért sorsdöntő a 2024-es év, amikor eldől az is, hogy az európai gazdaság milyen irányba halad majd. Az európai és az önkormányzati választás is befolyásolja a hétköznapjainkat. Hozzátette: „Az unió szívatja Magyarországot és Romániát. Romániát Schengennel, Magyarországot az uniós támogatásokkal. (…) Nem mindegy, hogy kik képviselnek majd. (…) Még semmi sincs lejátszva” – mondta, munkára biztatva a helyieket. Leszögezte, az RMDSZ-nek az európai parlamentben van a helye, azért, hogy ne csökkenjen a magyarság hangja, ugyanakkor aláhúzta: az erdélyi magyarok ügyét az erdélyi magyarok tudják a legjobban képviselni.

Berényi József felvidéki EP-képviselőjelölt megköszönte az RMDSZ EP-képviselőinek, hogy ez elmúlt években őket is képviselték. Ugyanakkor átadta a felvidéki magyar szövetség üzenetét, hogy közösen sikeresen tudják megvívni a harcukat. „Mutassuk meg a világnak, hogy összetartozunk, és továbbra is építeni, művelni, gazdagítani akarunk, semmilyen politikai erő nem tud szétválasztani” – mondta.

Nem szabad megállni, a megkezdett munkát tovább kell vinni

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei tanácselnökjelöltje felidézte, hogy négy évvel ezelőtt reális és kivitelezhető jövőképet alkottak. Meglátása, hogy az eredmények Szatmár megyében őket igazolják, de nem szabad megállniuk. „A megkezdett munkát tovább kell vinni. Meg kell védenünk a támogatásokat, hogy tovább fejlődhessenek a településeink” – közölte. Az elmúlt esztendők megvalósításait sorolva azt is hangsúlyozta, hogy átjárható határ a cél. „Egyszer és mindekorra ideje véget vetni a kettős mércének. Nem vagyunk az EU másodrendű tagjai” – jelentette ki.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei tanácselnökjelöltje felidézte, hogy a Monostoron nevelkedve megtanult jól románul és azt is, hogy vannak helyzetek, amikor „a kesztyűt fel kell venni”, ki kell állni magunkért, „nem moshatják fel velünk a padlót”. „Egyértelmű, hogy az erdélyi magyarokat csak az erdélyi magyarok tudják képviselni az EP-ben. Ha nem vagyunk ott, senki sem fog rólunk beszélni. Pontosabban fognak, mert Dan Tanasă biztos ott lesz, ő befutó helyen van az AUR listáján” – figyelmeztetett. Arról is beszélt, hogy számunkra nincs alternatíva az Európai Unióra, de egy olyan Uniót szeretnének, amelyik odafigyel az őshonos kisebbségekre. „Nekünk mindenkire oda kell figyelnünk, és biztos vagyok benne, hogy június 9-én sikeresek leszünk mind az EP-választásokon, mind a helyhatósági választásokon” – jelentette ki.

Vincze Lóránt: „Nem adjuk fel”

Winkler Gyula, Vincze Lóránt és Szilágyi Dóra, az RMDSZ EP-jelöltjei villámkérdésekre válaszoltak a színpadon, többek között arra, hogy miért szeretjük Európát, melyek az Unió előnyei, vagy hogy miért alkalmaz kettős mércét az unió.

„Mekkora méltánytalanság, hogy Románia teljesítette a feltételeket a schengeni csatlakozáshoz, mégis vétót emeltek, (…) holott amikor azt akarták, hogy összhang legyen a tagállamok között, akkor megették, de ez valahogy nálunk fogyott el” – mondta ezzel kapcsolatban Vincze Lóránt. Beszélt arról is, hogy az előzetes ígérettel ellentétben az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack polgári kezdeményezést. Ez ellen az európai bíróságon fellebbeztek, és mint leszögezte, „nem adják fel”. Közölte, azt szeretnék, hogy az Unió állapítson meg olyan kisebbségvédelmi jogokat, amelyeket a tagállamoknak be kell tartani.

Kelemen Hunor: ötszázezer szavazat kell az urnába kerüljön

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kiemelte a kampányhajrá helyszínének szimbolikáját, hiszen Szent László városában, a várban, Szent László lovagkirály szobra mellett találkozhattak. Rámutatott, Nagyvárad a térségben mindig is a polgárosodás, a modernizáció motorja volt. Mint ahogyan Szatmárnémeti, vagy éppen Temesvár is, de azt szeretnék, hogy „a varratok Európája” eltűnjön, a schengeni csatlakozással megszűnjön a határ. „Különleges régió, mert itt a kihívások nagyobbak, mint máshol a vidéken. Nekünk itt, a Partiumban van egy közös örökségünk, a múlt, közös jelenünk és egy közös jövőnk. Ezt együtt akarjuk építeni. Ezen városok nélkül nem tudnánk megérteni a közös történetünket, nem tudnánk, honnan indultunk és hol tartottunk. (…) Erre a történelemre büszkék vagyunk, de ez kötelességet is ró ránk. Ehhez hozzá akarjuk tenni a mi részünket. (…) Ebben a hatalmas térségben szinte minden településen él magyar közösség, mi felelősek vagyunk értük, függetlenül attól, hogy hol születtek vagy milyen iskolába jártak” – mondta.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A közösségépítést hangsúlyozta, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy elöljáróként felelősséget vállalnak a románokért, szászokért és minden olyan nemzetiségért, amely együtt él velünk a régióban. „Minden polgártól azt kérjük, hogy ha nem csak ügyintézőt akarnak, akkor válasszák az RMDSZ jelöltjeit, mert ők minden polgárt képviselnek. Az önkormányzati választások tétje, hogy itthon legyen erőnk” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy jelöltjeik már azzal is a közösséget építik, hogy „beszálltak a versenybe”.

„A régióban még van egy óriási nagy problémánk, sok helyen nehezített pályán kell haladnunk. Szatmárban a PNL összefogott az AUR-ral. Erre nem volt példa. Ez felháborító, ez érthetetlen. Ezt nem lehet szó nélkül hagyni” – mondta Kelemen Hunor emlékeztetve, hogy a magyarelleneségéről ismert szélsőséges párt rendszeresen támadja őket, szerinte „ettől minden jóérzésű embernek el kell határolódnia; épeszű magyar ember nem szavazhat az AUR-ra”. Úgy véli, hogy a magyarelleneség leküzdésére jó módszer „a sok magyar szavazat”.

„Azért kérjük a magyar emberek bizalmát, a térségben élő románok, svábok bizalmát, hogy tudjuk folytatni az építkezést. Bebizonyítottuk, hogy meg tudjuk csinálni” – húzta alá az RMDSZ parlamenti és önkormányzati szerepvállalásával példázva.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet az EP-választások jelentőségére is, hangsúlyozva, hogy az Uniónak nincs alternatívája. Figyelmeztetett: mindenki a saját közössége ügyét képviseli, és egy-két hang is számít, ők is el tudják mondani, hogy mit várunk el az uniótól. Szerinte az emberek változást akarnak, azt, hogy ne legyen „kétsebességes Európa”. „Az uniós polgárok kérik vissza az Uniójukat” – jelentette ki. Hozzátette, hogy a támogatások fontosak, de azért nekünk nem kell köszönetet mondanunk, mert adtunk is cserébe piacot, szakembereket.

Kelemen Hunor szerint az Európai Uniónak meg kell találnia a helyét az új világrendben, erőt kell tudnia felmutatni. „És beszélni kell a háborúról és a békéről is. (…) Mi békepártiak vagyunk, de azt is ki kell jelentenünk, hogy aki békepárti, az nem oroszpárti, nem Putyin pártján áll. A háború pusztítás, a béke élet és építkezés. (…) A háború nem kedvez az etnikai jogok bővítésének, nekünk azért is szükséges, hogy béke legyen, mert akkor tudunk ezen a téren előrelépni” – ecsetelte az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy az Unió fejlődéséhez el kell érni, hogy mielőbb tűzszünet legyen.

Úgy vélekedett, hogy az EP-választások sikere vagy sikertelensége hatással lesz az őszi, parlamenti választásokra is. „A jó vezető fönn tudja tartani a reményt, a remény pedig, hogy tudjuk alakítani a sorsunkat. Én ebben hiszek, és az erdélyi magyarok is hisznek ebben” – mondta, mozgósításra buzdítva az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, 500 ezer szavazat kell június 9-én az urnába kerüljön, így mindenkire szükség van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?