Erdélybe látogat június elején Orbán Viktor

Erdélybe érkezik június elején Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, ezzel is hangsúlyozva stratégiai partnerségüket az RMDSZ-szel, árulta el csütörtökön Lázár János. Magyarország építési és közlekedésügyi minisztere Nagyváradon tartott sajtótájékoztatója során hangsúlyozta, hogy nemcsak a székelyföldi, hanem a szórványban elő magyarság is fontos, továbbra is azt célozzák, hogy a szülőföldön való boldogulást elősegítsék.

Emiatt a szomszédos határmenti régiókban közös gazdasági fejlesztéseket szorgalmaznak, így például Magyarország területén már dolgoznak azon, hogy Szatmár megyét is összekapcsolják a magyarországi autópálya-hálózattal, ugyanakkor ha Bihar megyében, illetve Nagyváradon hajlam mutatkozik rá, akkor a Debrecennel való összeköttetést is erősítenék.

Mindenekelőtt viszont Románia schengeni csatlakozására van szükség, fontos, hogy megszűnjön a határ. Ez társadalmi, nemzeti és gazdasági érdekünk, mondta Lázár, emlékeztetve, hogy a magyar kormány ezt eddig is következetesen támogatta és továbbra is kulcsfontosságúnak tartják.

Cseke Attila és Lázár János Nagyváradon tartott közös sajtótájékoztatót | Fotó: A szerző felvétele

Lázár János arról is beszélt, hogy Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és egyben megyei tanácselnökjelöltje Románia fejlesztési minisztereként erősítette az ország eurofelhasználását, és szerinte ma „nincs olyan polgármester, aki rosszat mondhatna rá”. Jó volt az együttműködésük, ugyanakkor barátként is támogatja a választási kampányában. Mint ahogyan az RMDSZ-t, amelynek szerepvállalása szerinte segített védekezni és építkezni a helyi magyarságnak.

„Mi jó szövetségesek vagyunk (…), de az erdélyi magyarokat az erdélyi magyaroknál jobban senki sem tudja képviselni az Európai Parlamentben, erre pedig nagy szükség van” – biztatott szavazásra Lázár János. Meglátása szerint a választások egyik legnagyobb ellensége a passzivitás, a másik pedig a verseny. Hangsúlyozta, hogy nem lenne jó üzenet az, ha az RMDSZ nem érné el az 5 százalékot, mert az hatással lesz az őszi parlamenti választásokra is.  

Beszélt arról is, hogy fontos kérdések vannak napirenden, a szomszédban zajló háború okán sem mindegy, hogy ki ül az európai parlamentben. „Van egy magyar tét és egy európai tét” – ecsetelte Lázár János. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt napok rámutattak arra, hogy nem szabad gyűlöletkeltésre politikát építeni a világban, az RMDSZ-nek pedig abban is van felelőssége, hogy stoptáblát mutasson a hazai magyarellenes, szélsőséges pártoknak. „Aki az erdélyi magyarok ellensége, az Magyarországi ellensége” – jelentette ki Lázár János. A választási széthúzás kapcsán súlyos hibának, sőt tragédiának nevezte a külön indulást, mert meglátása szerint, aki az RMDSZ-t gyengíti, az a román pártokat erősíti.

Cseke Attila szerint magyar nemzeti érdek a Fidesz és az RMDSZ kapcsolata, köszönetet is mondott a magyar kormánytámogatásért, amelyek révén jelentős infrastrukturális beruházások zajlanak Romániában. Kiemelte, több mindenben hasonlóképp gondolkodtak Lázár Jánossal, a jelen kampányában is fontos gondolatnak tartja, hogy a fejlődés mindenkinek jár. A vidéket és a nagyvárosokat együtt kell fejleszteni, ugyanakkor a június 9-i választás fontos kihívás, a tétje nem csak hogy két magyar RMDSZ-képviselő legyen az EP-ben, hanem hogy a Kárpát-medencei magyarságnak legyen egységes képviselete, legyen egy egységes hang, mondta Cseke.

(Fotó: Borsi Balázs)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?