Cseke Attila: a felvidéki magyarok széthúzása intő példa kell legyen az erdélyieknek

A június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választások tétje ugyanaz, nevezetesen hogy a magyarok jelen legyenek ott, ahol róluk a döntéseket hozzák – mondta Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnök-jelöltje kedden, amikor Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő országos elnökének társaságában tartott sajtótájékoztatót Nagyváradon.

Biharban megyei szinten az MPE is csatlakozott a választási összefogáshoz, képviselőjük szerepel többek között azon a megyei listán, amely Cseke szerint lefedi a teljes közösséget. Képviselve van a fiatalság, a pedagógusok, az egyházak, a romák és a szlovák kisebbség is, ugyanakkor térségekre lebontva az Érmellék, a szórványvidék és Nagyszalonta környéke is, emlékeztetett a Bihar megyei RMDSZ elnöke.

Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő országos elnöke létfontosságúnak nevezte az európai parlamenti választásokat, ezért szerinte „különutas politizálást” nem lehet tartani ebben a helyzetben. A helyhatósági választások kapcsán viszont próbáltak saját jelölteket állítani ott, ahol azt a magyarság számaránya megengedte és nem veszélyezti a magyar képviseletet. Ez elsősorban a székelyföldi településekre érvényes, ugyanakkor Bihar megyében Székelyhídon és Tamásiban állítottak külön listát, előbbi városban még polgármesterjelöltet is. Mint mondta, voltak viták, nem mindenhol vállalták, hogy az RMDSZ listáján induljanak az MPE-s jelöltek, de saját jelölteket csak ott állítottak, ahol azzal nem veszélyeztetik a magyar képviseletet.

Fotó: A szerző felvétele

„Az nem lehet, hogy egy magyar-magyar vita román többséget eredményezzen. Mi nem tudunk román pártokkal összefogni. (…) A magyarság érdekét az összefogásban látjuk. Elítélem, ahol magyar alakulatok csak azért indulnak, hogy maguknak bizonyítsanak valamit” – mondta Kulcsár-Terza.

Kiemelte, Errdélyben és a Partiumban Bihar, Szatmár, Kolozs és Maros megyében is összefogtak az RMDSZ-szel. Bihar megyében a megyei listán a 9. helyen az RMDSZ színeiben indul képviselőjük, Demián Oláh Lilla.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnök-jelöltje emlékeztetett arra, hogy az EMSZ-nek befutó helyet ajánlottak mind Nagyváradon, mind a megyei képviselői listán. Egy olyan pártnak, amelynek eddig nem volt képviselete sem a nagyváradi, sem a megyei önkormányzatban, jegyezte meg. Ezt az ajánlatukat az utolsó pillanatig fenntartották. „Az, hogy az összefogás nem történt meg, nem rajtunk múlott. (…) Az biztos, hogy a magyarok összefogására nagyon nagy szükség van” – mondta.

Mint korábban már írtuk, sikerült összefogniuk az EMSZ-szel Berettyószéplakon, Cseke szerint ennek nyomán esély van arra, hogy magyar polgármestere legyen a településnek. Aláhúzta, hogy ahogyan Kulcsár-Terza is vélekedett, a magyar közösség érdekel bármiféle belső késztetést felül kell írjon.

Cseke Attila elmondta, azt nem tudja, hogy az EMSZ kikkel fogott össze vidéken, de voltaképp az lett volna és lenne a legfontosabb, hogy a magyarok a magyarokkal fogjanak össze. Szerinte tanulni kellene a felvidéki magyarok példájából, ahol a széthúzás miatt a 9 százalékos magyar közösség elveszítette a parlamenti képviseletét. Ez intő példa kell legyen az errdélyieknek. „Nem kívánok az EMSZ-ről nagyon sokat beszélni, mert amikor mi ezeket a helyeket felajánlottuk, mi nyújtottunk kezet egy olyan szervezetnek, amelyik addig soha nem jutott be önkormányzati választáson a nagyváradi vagy a megyei tanácsba. Nem először vagyunk sajnos ebben a helyzetben, úgy gondoltam, hogy 2024-ben már nem leszünk abban a helyzetben, mint 2020-ban vagy azelőtt is. Mi mindent megtettünk. Nemcsak lovagias, hanem nemes kéznyújtás volt. Ettől kezdve nem kívánok többet velük foglalkozni” – jelentette ki Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?