Választások összevonása: Hallgatólagos elfogadás a szenátusban, az ellenzék „merényletet” kiáltott

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus hétfői ülésén az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű megszervezésére vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet.

Mint már beszámoltunk róla, a jogszabályjavaslat szerint a két választást ugyanazon a napon, június 9-én tartják. A tervezet szerint az európai parlamenti képviselőjelöltek a helyhatósági választásokon is indulhatnak és fordítva.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felsőházi frakcióvezetője, Radu Mihail a romániai demokrácia elleni „merényletnek” nevezte a törvénytervezet hallgatólagos elfogadását. Az ellenzéki politikus szerint a választási eljárásról szóló törvények esetében alkotmányellenes mellőzni a szenátusi vitát és szavazást – számolt be az Agerpres.

Illusztráció | Fotó: B. B.

Emlékezetes, hogy a június 9-én megválasztott helyi tanácsosok, megyei tanácsosok és polgármesterek mandátumának hitelesítése csak szeptember 27-én kezdődik, hogy a hivatalban lévő helyi választottak kitölthessék a négy évre szóló megbízatásukat. Ennek megfelelően az új összetételű helyi és megyei tanácsok a szeptember 27-ét követő 60 napon belül tartják alakuló ülésüket. A tervezet módosítja a közigazgatási törvénykönyvet is. E szerint a hivatalban lévő polgármesterek vagy megyei tanácselnökök pártváltás esetén nem veszítik el a mandátumukat.

Az EP-választások és a helyhatósági választások összevonásáról szóló törvénytervezet most a képviselőházhoz kerül, amely döntő házként szavaz róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?