Figyelmeztetés a pártot váltó politikusoknak

A pártváltásra készülő helyi választottak a választások időpontja előtt legtöbb 45 nappal iratkozhatnak át abba a pártba, amelynek színeiben kívánnak indulni a június 9-ig helyhatósági választáson – nyilatkozta pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

Toni Greblă azt követően beszélt erről, hogy a kormány elfogadta az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet, ismerteti az Agerpres

Ennek 33-as cikkelye szerint a választott önkormányzati tisztségviselők nem veszítik el mandátumukat, ha a következő hetekben más pártba iratkoznak át, hogy annak színeiben induljanak a június 9-i választáson. Az önkormányzati képviselők, polgármesterek és megyei tanácselnökök a sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésének napjától a választások időpontját megelőző 45. napig válthatnak pártot. Ezt követően az új képviselő-testület megalakulásáig, illetve a polgármesterek és megyei tanácselnökök esetében az eskütételig nem lesz lehetőség a pártváltásra – magyarázta Greblă a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatón.

Toni Greblă | Fotó: Agerpres

Az AEP elnöke arról is beszámolt, hogy a sürgősségi rendelet értelmében egy választási infrastruktúra szolgálja majd ki a két típusú választást. A szavazóhelyiségekben öt urna lesz, az egyikben az EP-választás, a másik négyben a helyhatósági választás - polgármester, megyei tanácselnök, helyi tanács, megyei tanács – szavazócéduláit kell majd elhelyezni. Mozgóurnából egy lesz mindegyik szavazókörzetben.

Az EP-választáson szavazni kívánó választópolgárok ezt bárhol megtehetik, az önkormányzati választáson azonban csak a lakóhelyük szerinti településen voksolhatnak. A választások napján a szavazóhelyiségek 7 órakor nyitnak és 22 órakor zárnak – közölte Greblă.

Az AEP-elnök kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az összevonással csökkennek a kiadások, az egyik választási verseny költségeinek mintegy 40 százalékát takarítják meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?