banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elfogadta a kormány a június 9-i választások előkészületeinek menetrendjét

Hétfői ülésén a kormány elfogadta a 2024. június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választások előkészületeinek menetrendjét.

E szerint a választási időszak március 12-én kezdődik.

Az Agerpres tájékoztatása szerint legkésőbb március 16-ig kinevezik a Központi Választási Iroda bíráit, és elkészítik a választásokhoz szükséges dokumentumok – többek között a választási névjegyzék és a szavazólapok – modelljét. Az európai parlamenti választásokon induló választási szövetségek március 19-től benyújthatják a Központi Választási Irodához a megalakításukról szóló iratokat. Legkésőbb március 21-ig elkészül a szavazópecsét és a szavazómatricák modellje. Március 27-én lezárul az időszak, amíg az európai parlamenti választásokon induló választási szövetségek benyújthatták a Központi Választási Irodához a megalakításukról szóló iratokat.

Illusztráció: Borsi Balázs

Az EU valamelyik tagállamában tartózkodó, állandó romániai lakhelyű szavazópolgárok legkésőbb április 10-ig kérhetik felvételüket az európai parlamenti választásokon használt különleges választói névjegyzékbe: Legkésőbb április 10-én éjfélig iktatják az európai parlamenti választások jelöltjeit, a pártlistákat és a független jelöltek nevét április 11-én hozzák nyilvánosságra.
Április 29-én válnak véglegessé az európai parlamenti választásokra benyújtott jelölések. Április 30-án meghatározzák a pártok, a választási vagy politikai szövetségek és a független jelöltek sorrendjét a szavazólapokon. Legkésőbb május elsejéig közzéteszik a jelöltek vagyonnyilatkozatát és érdekeltségi nyilatkozatát

A helyhatósági választásokon induló választási szövetségek április 16-tól iktathatják a megalakításukról szóló iratokat, és elkezdődik a jelöltek iktatása is. Legkésőbb április 15-ig kinevezik a választókerületi választási irodák elnökeit és helyetteseiket. Április 25-én lejár az az időszak, ameddig a helyhatósági választásokon induló választási szövetségek iktathatták a megalakításukról szóló iratokat. Azok a szavazópolgárok, akik több mint hat hónapja költöztek egy adott választókerületbe, legkésőbb április 25-ig kérvényezhetik a polgármesternél a felvételület a választói névjegyzékbe. A helyhatósági választások jelöltjeinek iktatása április 30-án lezárul. Május 8-án véglegessé válnak a helyhatósági választásokon induló jelöltek

A választási kampány május 10-én kezdőik és június 8-án 7 órakor ér véget. A szavazás mindkét választáson június 9-én 7 órakora kezdődik és 22 órakor ér véget. A 22 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodó vagy a szavazóhelyiség előtt sorban álló választópolgárok éjfélig leadhatják a szavazatukat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?