RMDSZ-MPE: létfontosságú az EP választás az erdélyi magyaroknak

Az RMDSZ és a Magyar Polgári Erő választási összefogásáról és a június 9-ei választások fontosságáról beszélt szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke és Kulcsár-Terza József, az MPE vezetője.

Az erdélyi magyar közösség csak akkor lesz eredményes a június 9-ei EP-választáson, ha a magyarok nagy számban mennek el szavazni és a magyar részvétel nem marad el a románok részvételi arányától, és ezt szolgálja az, hogy adottak legyenek a feltételek: a magyarok úgy tudjanak elmenni szavazni, hogy tudják azt, az erdélyi magyar politikai pártok felnőttek a feladathoz és az a céljuk, hogy az erdélyi magyar közösséget hatékonyan képviseljék. Ennek érdekében jött létre a választási összefogás a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE), illetve az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között is – mondta Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy bár néhány helyen vannak súrlódások, amelyeket inkább az önkormányzati választási verseny okoz, és nem pedig az a közös ügy, hogy erős romániai magyar képviselet legyen Brüsszelben.

Fotók: Kolozs megyei RMDSZ

Csoma Botond elmondta, az a választási összefogás, ami országos szinten létrejött a pártok és az RMDSZ között, Kolozs megyében is megvalósult, „minden feltétel adott ahhoz, hogy június 9-én sikeresek legyünk, utána pedig legyen erős hangunk Kolozs megyében és Európában”.

Kulcsár-Terza József, az MPE elnöke hangsúlyozta: az európai parlamenti választás létfontosságú az erdélyi magyar közösség számára. „Elképzelhetetlen számomra, hogy a mi magyar képviselőink ne legyenek ott Európában és a mi fideszes barátaink mellett ne képviselhessék a magyar ügyet”. Az együttműködés és a kölcsönös támogatás jegyében az RMDSZ EP-listájának ötödik helyén egy „erős jelölt” képviseli a Magyar Polgári Erőt, Zazula Béla. „A magyar ügyet csak a magyar emberek tudják képviselni. Az MPE ezt felmérte, hogy hiába indulunk külön, akkor megvan arra az esély, hogy senki se jusson be, és mi ezt nem tartjuk jónak” – fogalmazott az elnök.

Az MPE vezetője az önkormányzati választások kapcsán elmondta, majdnem hasonló a helyzet. Székelyföldön, a tömbmagyarságban megvan a lehetősége a versenynek, de olyan helyen, ahol a magyarság kisebbségben van, mint például Kolozsváron vagy Kolozs megyében, „össze kell fogni”. „Nem lehet különutas politizálást folytatni” – jelentette ki Kulcsár-Terza József. Ugyanakkor elmondta, vannak olyan települések, ahol helyi szinten nem sikerült a megegyezés, ugyanakkor köszönetet mondott az RMDSZ-nek és a Kolozs megyei szervezetnek, hogy nyitott volt és országosan, valamint Kolozs megye esetében is létrejöhetett az összefogás.

A Maszol kérdésére, hogy miképpen oldják fel azt a kettősséget, hogy ugyanabban a kampányban egyrészt a helyi önkormányzati választásra a saját jelöltjeiknek, míg az EP-választás esetében az RMDSZ-es listáért kell kampányolniuk, Kulcsár-Terza József elmondta: nehéz helyzetben vannak. Arra számítottak, hogy az önkormányzati választások majd szeptemberben lesznek, és ez a helyzet „nem kedvez” nekik. „Nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy itt most szavazz az MPE jelöltjére, ott meg szavazz az RMDSZ-re. De garantálom azt, hogy a Magyar Polgári Erő tagjai és jelöltjei mind az RMDSZ-listára fognak szavazni az EP-választáson” – jelentette ki kategorikusan az MPE elnöke.

Nem ez volt az első olyan eset, amikor igyekeztek tető alá hozni a politikai megállapodásokat, tette hozzá Csoma Botond, kiemelve, országos vagy megyei szinten ezek könnyebben mennek, de minél kisebb egy település, ez annál nehezebb, főleg a személyes ellentétek, konfliktusok vagy sértődések miatt. „Bármennyire is szeretnénk mi, megyei vagy országos vezetők, hogy helyi szinteken is alakuljon ki bizonyos modus vivendi, ez sok esetben nagyon nehéz” – fogalmazott a Kolozs megyei RMDSZ elnöke és parlamenti képviselője.

Kulcsár-Terza József hozzátette, több helyen ő is kellemetlen helyzetbe került, mert vagy az ő párttársai, vagy az RMDSZ-szervezetek képviselői nem fogadták el egymás jelöltjeit, „szóval voltak települések, ahol voltak súrlódások, de az emberek a legtöbb helyen megértették, hogy ez fontos, mert fontos az EP-választás és meglátjuk majd, hogy négy év múlva hogyan fogunk tudni együttműködni”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?