Emberarcú Nagyváradot szeretne az RMDSZ

A kisbetűs Váradot Nagyváraddá kell alakítani; emberarcú várost szeretnénk, ahol jó élni, amelyik nem csak infrastruktúrájában, hanem szellemi téren is fejlődik; legyen biztonságos, legyen egy olyan város, amelyik egy olyan nagy családot alkot, amelynek mindnyájan a tagjának érezhetjük magukat – sorolta szerdán tartott sajtótájékoztatóján Bíró Rozália, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje azokat a gondolatokat, amelyek mentén a bihari megyeszékhelyt formálnák.

Elmondása alapján ezeket a helyiekkel történt korábbi konzultáció alapján fogalmazták meg, ő pedig azért vállalta a jelöltséget, mert a tizenkét éves önkormányzati vezetői munka, majd a tizenkét éves parlamenti vezetői munka kellő tapasztalattal ruházta fel ahhoz, hogy „hallja, lássa, értse a közösség akaratát”. Mintegy nyolcezren válaszoltak az RMDSZ helyi szervezetének a kérdőívére, ugyanakkor a konzultáció folytatódik, mert fontosnak tartják, hogy célkitűzéseik megegyezzenek a nagyváradi magyarok célkitűzéseivel.  

A Maszol kérdésére válaszolva Bíró Rozália közölte, hogy részben a konzultáció alapján derült ki, hogy elismertsége és elfogadottsága indokolttá teszi a jelölését. Ugyanakkor örömmel is vállalta, mert a polgármesteri hivatalt a második otthonának tartja. „Szeretem minden kis zegzugát és minden emberét. Pedig voltak érdekes munkatársaim. Hihetetlenül jól esik számomra, ha azt látom, hogy az akkori munkámnak jelen pillanatban is van eredménye” – mondta. Felidézte az úszásoktatást vagy a kisdiákok egészségügyi szűrését – amely sajnálatára már megszűnt –, de arra is rámutatott, hogy bár örömteli, hogy felújult a nagyváradi vár, azt azért élettel is be kellene tölteni.

Bíró Rozália | Fotó: RMDSZ

Bíró Rozália 2001-ben az akkor lemondott Kapy Istvánt váltotta Nagyvárad alpolgármestereként, amely tisztséget végül 2012-ig látott el. Azt követően lett parlamenti szenátor, illetve képviselő. Korábban 2008-ban már volt az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje. Akkor közel 15 ezren voksoltak rá, ami a leadott szavazatok 19,98 százalékát jelentette. Négy évvel később Cseke Attila polgármesterjelöltként majdnem 18 ezer szavazattal zárt, de ez 18,87 százalékos teljesítményt jelentett. Ezután megindult a „mélyrepülés”: 2016-ban Huszár István 13,1 százalékon zárt 9600 vokssal, míg legutóbb 2020-ban Cseke Attila 7800 szavazatot kapott, ami 11,34 százalékot jelentett.

Ennek tükrében kérdeztük Bíró Rozáliát, hogy idén milyen eredménnyel lenne elégedett. Mint mondta, nyilván a győzelemmel, de megfogalmazása szerint akkor lenne elégedett, ha minden nagyváradi magyarhoz eljutna az, hogy a konzultációjukra választ adó 8000 váradi prioritását képviselik, és „kellő erő van a kezükben”, hogy ne lehessen városvezetés magyar képviselő nélkül.

„Bízunk a váradiak bölcsességében”

Nagyváradon az RMDSZ-nek a 2012-es helyhatósági választásokat követően már nem volt folyamatosan alpolgármestere. Ez még Ilie Bolojan mandátuma idején történt, és bár azóta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) oszlopos vezetője a megyei tanács éléről „kormányoz”, utóda, a regnáló polgármester Florin Birta szoros csapatban dolgozik vele együtt. Mindketten újrázni szeretnének, az pedig emlékezetes, hogy négy évvel ezelőtt jelentős többséggel nyerték meg a választásokat.

Bíró Rozália korábban dolgozott már együtt alpolgármesterként Ilie Bolojannal. Érdeklődésünkre azt mondta, hogy bár nem volt könnyű vele együtt dolgozni, de „rendben volt”. „Amit egyeztetni tudtunk, és közös célkitűzésünk volt, azt mindketten támogattuk. Természtes és érthető, hogy vannak különböző meglátásaink, prioritásaink. Ez mindig így lesz, ha két politikust egymás mellé ültetünk, főleg akkor, ha az egyik a román közösséget, a másik a magyart képviseli. Birtával is dolgoztam együtt, hiszen egy ideig alpolgármester volt. Úgy gondolom, hogy ha bármelyik ország nagykövetével le tudok ülni beszélni és tudom képviselni Románia érdekeit, akkor ez a diplomácia, amit az elmúlt tizenkét évben Bukarestben megtanultam, elég lesz ahhoz, hogy együtt tudjak dolgozni azzal, akivel szükséges lesz, annak érdekében, hogy ne csak képviseljem, hanem valóra is váltsam a magyar közösség elvárásait” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

Kérdeztük arról is, hogy tervezi-e és ha igen hogyan szólítja majd meg a vegyes házaságban élőket. Bíró azt mondta, hogy hozzájuk is szeretne szólni. „Mindig is voltak és lesznek szélsőségesek, akiknek a célja az, hogy a magyar-román viszonyt kiélezzék. Bízunk a váradiak bölcsességében, ez a város multikulturális. Felelősségteljesség kell ahhoz, hogy ezt ne rontsuk el” – mondta.

Tudatos városfejlesztést kérnek

Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy egy várost nem lehet egyedül vezetni, csapatban gondolkodik, az RMDSZ helyi jelöltlistáján pedig a közösség minden ágazata képviselve van. Közülük néhányan jelen is voltak a keddi, nagyváradi sajtótájékoztatón.

Fotó: RMDSZ

A listát, mint ismeretes, Szabó József vezeti, aki a tudatos városfejlesztést emelte ki célként. Mint mondta: az infrastruktúra fejlesztése szükséges, eddig is támogatták és ezentúl is fogják, csak azt kérik, hogy az tudatosan történjen. „Fontos, hogy a belváros patináját tudjuk megőrizni, de a külvárosi övezetet is úgy kell fejleszteni, hogy az megmaradjon élhető közegnek” – ecsetelte a jenleg is helyi tanácsosként tevékenykedő szervezeti vezető. Hozzátette azt is, hogy tudatosabb adófelhasználásra kell törekedni, hogy lehetőleg ne saját pénzt költsenek olyan beruházásokra, amelyeket uniós támogatásból is lehetne finanszírozni.

A helyi adózási politika kapcsán azt Bíró Rozália is hangsúlyozta, hogy szerinte több köz és privát partnerségre lenne szükség, prioritás kellene legyen a saját vállalkozások támogatása, mert a város legfontosabb gazdasági erejét a helyi vállalkozók jelentik.

Pető Dalma szerint gondoskodóbb, emberségesebb városvezetést szeretnének a lakosok. A tehetségek és az eredmények elismerését és jutalmazását szorgalmazza. „Nem hagyhatjuk, hogy nélkülünk döntsenek. (…) Ne érezzük magunkat turistának a városunkban” – mondta. A fiatalok „itthontartását” tekinti prioritiásnak az ifjúságot képviselő Papp Lilla is, míg Szántó Ildikó, az elszegényedés kiküszöbölésére fektetné a hangsúlyt, családközpontú társadalom kialakítására törekszik majd.

Bántó Norbert, az országos pedagógusképző központ vezetője arra figyelmeztetett, hogy nem elegendő, ha az iskolák infrastrukturális fejlesztése, önkormányzati finanszírozással támogatni kellene például a diákok felzárkóztatási programjait, kognitív készségfejlesztését, illetve a iskolabuszok működtetését.

Bíró Rozália kötelességnek tartja a kultúra támogatását is, mint ahogyan meggyőződése, hogy „Várad nemzetközi rangú város kell legyen”.

Fenntartják a helyet az EMSZ-nek

Ismeretes, hogy az RMDSZ felajánlotta a befutó negyedik helyet a tanácsosi listáján az Erdélyi Magyar Szövetség képviselőjének. Mint elhangzott, ezt továbbra is fenntartják, bár - mint arról már írtunk - hogy a kisebbik magyar párt ragaszkodik a koalíciós listához és elfogadhatatlannak tartja, hogy Nagyváradon, vagy a megyei tanácsban, az RMDSZ színeiben induljanak. Már be is jelentették, hogy a polgármesteri tisztségre Csomortányi Istvánt jelölik.

Florin Birta is újrázni készül, négy évvel ezelőtt pedig meggyőző többséggel győzött. Kihívója lesz még a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Adrian Madar. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a volt alprefektust, a szabadkőműves, egykori katonatiszt Daniel Palaghianut jelölte a polgármesteri tisztségre.

A megyei tanácsosi listáról péntek délután dönt az RMDSZ, mint ahogyan a tanácselnöki jelöltjük is akkor válik majd ismertté. Az EMSZ, mint ismeretes, Habinyák Istvánt, a PSD Aurel Mohan doktort, az USR Alex Orjant, az AUR pedig a hírhedt Cirpiant Blejant küldi harcba az újrázni kívánó Bolojan ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?