Koalíciós jelöltlistát erőltet az EMSZ Marosvásárhelyen, az RMDSZ összefogást ajánlott

Nem fogadta el az Erdélyi Magyar Szövetség marosvásárhelyi szervezete az RMDSZ ajánlatát, hogy a szövetség listáján állítsanak jelöltet a marosvásárhelyi városi tanácsba.

Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke a Maszolnak elmondta, múlt héten az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének vezetőivel, Kali Istvánnal és Pápai Zsolttal ültek tárgyalóasztalhoz és ajánlottak befutó helyet az RMDSZ marosvásárhelyi városi tanácsosi listáján, de miután nem jutottak dűlőre, kedden a szervezet megyei és országos képviselőivel egyeztettek.

Az EMSZ koalíciót erőltet, azt szeretnék, hogy közös logó alatt induljanak a jelöltek és ne egy, hanem két helyet kapjanak a listán.

Kovács Mihály Levente nyomatékosította, a korábbi választások tanúsága, hogy csak egyetlen közös listával tudnak többséget szerezni a városi tanácsban. A RMDSZ ellen szerveződött magyar politikai alakulatok a korábbi választásokon sem jutottak be önállóan a tanácsba, csak a rájuk leadott voksok vesztek el, és gyarapították a román pártok erejét.

Illusztráció | Fotó: marosvásárhelyi polgármesteri hivatal Facebook-oldala

Négy évvel ezelőtt, az Erdélyi Magyar Néppárt vitte el a szavazatok 2,43 százalékát. Ez ahhoz sem volt elég, hogy elérjék a választási küszöböt, ahhoz viszont igen, hogy az RMDSZ-nek eggyel kevesebb tanácsosa legyen a városi önkormányzat képviselő-testületében.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a közösség érdekei helyett saját érdekeiket helyezik előnybe az Erdélyi Magyar Szövetség helyi vezetői. Mint mondta, őt arra hatalmazta fel az RMDSZ választmánya, hogy tárgyaljon az EMSZ-el, de nem fogják az RMDSZ identitását feladni egy három hónappal ezelőtt alakult párt kedvéért.

Vásárhelyen van egy fajta hagyománya annak, hogy az RMDSZ-el szemben próbálkoztak különféle alakulatok. De egy alkalommal sem érték el a választási küszöböt. Most azt álljtják, hogy a felajánlott 11. hely nem számít befutónak. Ez egy vesztes atitűd, és az RMDSZ ezzel nem tud azonosulni – jelentette ki Kovács Mihály Levente. Ugyanakkor megerősítette, az ajánlat továbbra is áll, meggyőződése, hogy összefogással teremthetnek többséget a magyar ügyeknek a marosvásárhelyi Városi Tanácsban.

Az RMDSZ városi elnöke szerint az EMSZ városi szervezetének vezetői saját szempontokat követnek és vesznek figyelembe viszont figyelmen kívül hagyják a magyar közösség érdekeit. Nem hipotetikus forgatókönyvekből kell kiindulni, hanem a realitás talajáról – hangsúlyozta a politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?