Először kötöttek választási megállapodást Bihar megyében a magyar pártok

Megtört a jég, most először megállapodást kötött Bihar megyében az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség a helyhatósági választások kapcsán. A két párt berettyószéplaki vezetői írták alá az együttműködésre vonatkozó paktumot, amelynek értelmében az EMSZ jelöltjei is az RMDSZ listán pályáznak mandátumra a Bihar megyei település önkormányzatában.

A megállapodást csütörtökön jelentették be az RMDSZ nagyváradi székházában, ahol Szabó Ödön, a szervezet megyei ügyvezető elnöke úgy fogalmazott, hogy Berettyószéplakon ezáltal megvalósult a teljes összefogás. Rámutatott, hogy jelenleg úgy az RMDSZ-nek, mint az EMSZ-nek két-két helyi tanácsosa van a berettyószéplaki önkormányzatban, és abban bízik, hogy az összefogás révén legalább ugyanennyi, de reményei szerint akár még négynél is többet sikerül majd megszerezzenek júniusban. Amúgy közös listáról minden páros számú mandátum lesz az EMSZ, míg a páratlan számú helyeken az RMDSZ jelöltjei szerepelnek majd. Amennyiben Helmeczi Tibor, az EMSZ helyi elnöke polgármester jelöltséget vállal, akkor mind a két szervezet támogatja majd, részletezte Szabó Ödön.

Fotó: A szerző felvétele

Berettyószéplakon amúgy a magyarság aránya közel 24 százalék, és liberális párti a polgármester.

„Ezzel megszüntetjük azt a konfliktushelyzetet, amely a településen a magyarságot megosztotta és úgy gondoljuk, hogy nagyobb erővel lehet koncentrálni arra, hogy minél több szavazat összejöjjön és minél egységesebben tudjunk képviselni. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó lépés, gratuláltam is a két csapatnak. Egy jó hangulatú, nyitott beszélgetés volt és tulajdonképpen ez az országos megállapodásnak a mintájára született, ahol az RMDSZ listáján indul az EMSZ képviselője, Szilágyi Zsolt. Mi ezt javasoljuk minden egyes partnerünknek, reméljük a továbbiakban még lesznek hasonló megállapodások” – fogalmazott.

Szabó Ödön a Maszolnak elmondta, hogy továbbra is fenntartják az ajánlatukat, hogy az EMSZ jelöltjei a nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzatba az RMDSZ listáján induljanak el a választáson. De ugyanez vonatkozik minden egyes olyan településre, ahol csökkenhet ezáltal a magyarok közötti feszültség és többletmandátumot szerezhetnek. Konkrét településeket nem említett, mert az egyeztetések még nem zárultak le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?