Oltean Csongor RMDSZ-es képviselőjelölt szerint idegen tollakkal ékeskedik az EMSZ

Felháborítónak tartja Oltean Csongor Bihar megyei képviselőjelölt, hogy Csomortányi István az Erdélyi Magyar Szövetség sikereként könyveli el az RMDSZ választási eredményét. Szerinte Bihar megyében az EMSZ semmivel sem járult hozzá az RMDSZ sikeréhez, sőt akadályozták az ő személyes kampányát.

Mint arról beszámoltunk, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke a keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelte, az EMSZ vezetői, tagjai és támogatói kivették a részüket a kampányból és a mozgósításból, és ezzel hozzájárultak a RMDSZ választási sikeréhez. A politikus szerint csaknem teljes mértékben sikerült összefogni az RMDSZ-szel, kivéve Bihar megyét, ahol szerinte az RMDSZ-vezetők egy része abban volt érdekelt, hogy ne legyen valós együttműködés.

Oltean Csongor MIÉRT-elnök, Bihar megyei RMDSZ-es képviselőjelölt felháborítónak tartja Csomortányi István állításait. A Maszolnak elmondta, a választás előtti hetekben keresztül-kasul járta a megyét, van rálátása arra, hogyan zajlott a kampány, és személyes tapasztalatai rácáfolnak az EMSZ társelnökének kijelentéseire. A fiatal politikus elutasította Csomortányinak azt a kijelentését is, hogy Bihar megyében az összefogás az RMDSZ-en múlott.

Tájékoztatása szerint Bihar megyében öt olyan helyi politikust keresett meg a kampányban, aki függetlenként vagy az EMSZ jelöltjeként indultak korábban az önkormányzati választásokon. Arra kérte meg őket, hogy segítsék a korteshadjáratát. Egy szalacsi EMSZ-es tanácsos ezt meg is tette, közös közleményt adott ki az RMDSZ jelöltjével, a támogatására buzdította a szalacsiakat, ám a választás napján „valamiért nem ment el szavazni se” – közölte a MIÉRT elnöke.

A képviselőjelölt elmondta, sok olyan színtiszta magyar Bihar megyei településen, ahol nagyon agresszív volt az RMDSZ és az EMSZ küzdelme az önkormányzati választásokon, a parlamenti választásokon megjelentek a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) és a Nagy-Románia Pártra leadott szavazatok is.

„Nincs erre bizonyíték, de az az érzésünk, hogy voltak olyan EMSZ-es kollégák, akik arra buzdították az embereket, hogy a nacionalistákra szavazzanak” – jelentette ki Oltean. Ám arra már bizonyítéka is van – tette hozzá –, hogy az EMSZ-hez köthető személyek a választások előtt és a szavazás napján otthonmaradásra buzdították Facebookon az embereket.

A képviselőjelölt elmondta, a kampányban személy szerint megkereste Brassai Hunort, az EMNP ifjúsági szervezete, a MINTA elnökét, hogy közös állásfoglalásban buzdítsák szavazásra a fiatalokat. „Ő ebbe beleegyezett. Látott benne fantáziát, támogatott, meg is dicsérte a kampányomat, de nem engedték meg neki, hogy állást foglaljon mellettem” – részletezte az RMDSZ jelöltje.

Oltean Csongor emlékeztetett, hogy a „karlendítős” történetének nyilvánosságra kerülése után a MIÉRT nyilvános bocsánatkérésre és lemondásra szólította fel Csomortányi Istvánt. „Felháborítónak tartom, hogy az RMDSZ sikerét saját sikerének könyveli el. Bihar megyében az EMSZ az égvilágos semmivel sem járult hozzá az RMDSZ eredményeihez” – jelentette ki.

Hozzátette: nem látott Bihar megyében egyetlen EMSZ-es vezetőt, aki kampányolt volna, megosztott volna RMDSZ-es tartalmakat, vagy a választásokon való részvételre buzdított volna. „De meg lehet nézni Csomortányi István személyes Facebook-oldalát is. Semmi jele nincs annak, hogy kampány lett volna, egyetlen mozgósító posztot sem lehet találni” – jegyezte meg.

Az amúgy háromszéki Oltean Csongort leszögezte: nem tudja elfogadni azt sem, hogy Csomortányi István azzal dicsekszik, hogy az EMSZ vezette háromszéki Esztelneken az átlagosnál magasabb volt a részvétel, és ez az EMSZ mozgósító üzeneteiknek köszönhető. „Csak a polgármesternek és csapatának volt fontos, hogy ott legyünk a román parlamentben. Elfogadhatatlan, hogy Csomortányi kiemeli az egyetlen háromszéki települést, amelyet az EMSZ vezet, és az RMDSZ sikerét a saját sikerének könyveli el” – jelentette ki.

Az RMDSZ egyelőre nem kommentálja Csomortányi kijelentéseit

Megkérdeztük Hegedüs Csillát, helytállónak tartja-e az RMDSZ a Csomortányi Istvánnak azt a kijelentését, hogy a választási eredményekhez az EMSZ is hozzájárult. A szövetség szóvivője elmondta, a végleges eredmények közzététele után fogják majd elemezni azt, hogy mennyire működött a választásokon a magyar összefogás.

Erre utalt keddi sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor is. Az RMDSZ elnöke azt mondta, fontos volt tető alá hozni az összefogást az EMSZ-szel, ám az csak később fog kiderülni, hogy ez mennyire mozgósított. „Az összefogásnak akkor van értelme, ha tartalommal tudjuk megtölteni, ha ott van mögötte a közösség összefogása” – magyarázta, hozzátéve, hogy az EMSZ vezette településeken elért választási eredményekből derül majd ki, hogy az összefogás elérte-e a célját.

Kapcsolódók

Kimaradt?