Magyar összefogás Biharban – Koalícióban vagy RMDSZ-listán?

Választási összefogást hirdetett az RDMSZ Bihar megyei szervezete. A péntek délután, Nagyváradon tartott nyilvános eseményen megállapodást írtak alá a Magyar Polgári Erő (MPE) elnökével, Kulcsár-Terza Józseffel, továbbá a romániai magyar pedagógusok szövetsége, a mezőgazdászok, a roma párt és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) képviselőivel. A történelmi egyházak vezetői levélben üzenve adtak hangot támogatásuknak, ugyanakkor az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nem írta alá a megállapodást. Mint kiderült: ők koalíciós listát szeretnének, míg az RMDSZ a saját listáján, de biztos tanácsosi helyet biztosítva a kisebbik párt jelöltjének képzelte el az együttműködést.

A helyi megállapodásokat Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke írta alá a különböző szervezetek képviselőivel. Beszédében hangsúlyozta, hogy az idei választások évtizedekre meghatározzák a magyar közösség életét. Meglátása szerint fontos üzenetet hordoz, hogy 1848-ban „a márciusi ifjak felekezeti hovatartozás nélkül, etnikai hovatartozást figyelembe nem véve együtt tudtak cselekedni a nemzetért”. „A magyarellenes cselekedetek sokasodnak. Gondolják el, hogy ez egy olyan szervezettől, az AUR-tól jön, amelynek a képviselete ma nem éri el a 10 százalékot a parlamentben. Felmérések szerint ennek a szervezetnek közel 30 százaléka lesz a következő választásokon. Háromszor hangosabban és háromszor többen fogják kérni, hogy a magyar közösség jogait csorbítsák, csökkentsék. Ilyen időkben minden magyar szervezetnek össze kell fognia és meg kell találni azt a legjobb megoldást, amely biztosítja, hogy a magyarok szavazata hasznosul” – mondta.

Fotó: A szerző felvétele

Emlékeztetett arra, hogy két nappal korábban országos szinten az EMSZ elnöke, Zakariás Zoltán és az MPE elnöke, Kulcsár-Terza József külön-külön megállapodást írt alá Kelemen Hunorral, az RMDSZ országos elnökével annak érdekében, hogy a magyar közösség szavazata ne vesszen el. „Ez számunkra itt Váradon és Bihar megyében is irányadó kell legyen. (…) 2016-ban egy ugyanilyen típusú megállapodásról döntöttünk és írtunk alá, annak a választásnak az eredményeképpen a Bihar megyei tanács elnöke magyar ember lett. Azt gondolom, hogy ezt az üzenetet kell ma nekünk továbbvinnünk, és azt az ajánlatot, amit megtettünk az EMSZ felé, továbbra is fenntartjuk. Éspedig azt, ami országos szinten nagyon jól működik. Mi ugyanezt javasoltuk itt, Bihar megyében és Nagyváradon: befutó helyet javaslunk az EMSZ-nek az RMDSZ megyei tanácsosi listáján és a városi tanácsosi listáján” – jelentette ki Cseke.

Csomortányi István: „Ne gúnyolódjanak velünk”

Cseke Attila megköszönte a szervezetek támogatását, és bevallása szerint abban bízott, hogy az esemény – amelyet amúgy az EMSZ nagyváradi székháza mellett tartottak – végén az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) is köszönetet mondhat. A megállapodás aláírása viszont elmaradt.

Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője ismertette, hogy az EMSZ nem jelzett vissza, hogy aláírják-e vagy sem az iratokat, de előkészítették az eseményre, amelyen a párt képviselői egyébként meg is jelentek. Szabó Ödön Habinyák Istvánt, az EMSZ Bihar megyei elnökét invitálta a színpadra, helyette viszont Csomortányi István, a párt országos ügyvezető elnöke lépett a mikrofon elé. Felidézte, hogy ő tagja volt annak a csapatnak, amelyik összeállította azt a megállapodást, amelyet országos szinten két napja megkötöttek. Meglátása szerint ez bölcs döntés volt, a váradi eseményt viszont nem érzi összehangban az országos megállapodással. Annak részeként ugyanis összehívtak egy országos egyeztető testületet, amely hétfőn ül össze először, és az hivatott dönteni arról, hogy helyi szinten hol és milyen formában legyen választási paktum a magyar pártok között.

Bevallása szerint erről a hétfői eseményről véletlenszerűen értesült, de nem mondanak le arról, hogy a legszélesebb körű együttműködés szülessen meg az Erdélyi Magyar Szövetség és az RMDSZ között. „Mert erre égető szükségünk van” – jelentette ki.

„Azt kérem, hogy ne gúnyolódjanak velünk, ne gyalázzanak bennünket. Végig hallgattam az ügyvezető elnök úr felszólalását, azt gondolom, hogy nem ez az együttműködés útja, nem ez az egység útja. (…) A gúnyolódás nem vezet sehova. Ödön, magyarok vagyunk. Én nem ismerek erősebb parancsot, mint a magyar egység. (…) Fogjunk össze, de ne egymást kiszorítva és egymásnak ultimátumot adva és paktumot az orra alá téve, hanem egyenrangú felekként. Rendesen, ahogy magyar emberekhez illik, a szeretet jegyében” – fogalmazott Csomortányi.

Az RMDSZ fenntartja az ajánlatát

Szabó Ödön a tékozló fiú példáját említette beszédében. Szerinte az EMSZ is belátta azt, amit az RMDSZ eddig is hangoztatott, hogy „ott kell lenni a döntéseknél”. „Ezt mondjuk évek óta. Lehet 20 évbe tellett, hogy mások is rájöjjenek, de türelmesek voltunk. Lehet, hogy az kellett, hogy idehozzuk ezt a színpadot tőletek 10 méterre, hogy elmondd azt, hogy igenis velünk akartok összefogni, és nem Bolojannal (a Bihar Megyei Tanács liberális elnökével - szerk. megj.) pacsizni, mint négy évvel ezelőtt a főtéren. Azt gondolom, hogy nekünk ez nagyon fontos üzenet. (…) Tőkés Lászlónak szemben van az irodája. Tőkés Lászlónak nem volt büdös az RMDSZ listája, amikor európai parlamenti képviselői helyért indult, akkor szerintem nem büdös az senkinek. Ha Zakariás Zoltánnak nem szégyen az RMDSZ-en keresztül bejutni a parlamentbe, és miért is lenne szégyen, akkor miért lenne szégyen Bihar megyében? Miért kellene szégyellni azt, amit állítólag szeretünk, azt, hogy legyen magyar összefogás?” – mondta Szabó Ödön. Hozzátette: a kapu nyitva áll, az EMSZ csatlakozhat hozzájuk, azt pedig nagyon sajnálná, ha végül megint meg kellene osztani a magyar szavazatokat.

Az esemény végén egyébként Csomortányi a Maszolnak azt mondta, hogy az országos egyeztető tanácsban az utolsó pillanatig arra fog majd törekedni, hogy az összefogás koalíciós listában valósuljon meg Bihar megyében, illetve Nagyváradon. Ugyanakkor Szabó Ödön is jelezte lapunknak, hogy végig fenntartják azon ajánlatukat, hogy az EMSZ jelöltje az RMDSZ listáján induljon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?