Nem lesz közös magyar polgármesterjelölt Nagyváradon

Az RMDSZ színeiben Bíró Rozália, az Erdélyi Magyar Szövetség logója alatt pedig Csomortányi István száll harcba Nagyvárad polgármesteri tisztségéért.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete szombaton közösségi oldalán jelentette be, hogy előválasztó és rangsoroló küldöttgyűlésük alkalmával úgy döntöttek, hogy a város egy korábbi alpolgármesterét, a jelenleg parlamenti képviselőként tevékenykedő Bíró Rozáliát indítják polgármesterjelöltként.

Közölték azt is, hogy városi tanácsos jelöltnek tizennégyen jelentkeztek, őket egy algoritmus alapján rangsorolták úgy, hogy minden közéleti terület le legyen fedve. Fenntartottak ugyanakkor egy helyet az EMSZ képviselőjének is, arra az esetre, ha az utolsó pillanatban mégis megállapodásra jutnának a választási összefogás kapcsán. A listán a negyedik helyet különítették el a kisebbik párt jelöltje számára.

Bíró Rozália lesz az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje | Fotó: RMDSZ/Facebook

Az RMDSZ listáját amúgy Szabó József vezeti, Pető Dalma Csilla, Szántó Ildikó, György-Csáki János, Papp Lilla Aliz, Bántó Norbert, Hunyadi István, Kádár Hunor, Uitz Gyöngyi, Vesselényi István, Szilágyi Ibolya, Losonczi Gyula, Somolyi Tamás és Kádár József előtt.

Nem úgy tűnik viszont, hogy az EMSZ engedne eredeti elképzeléséből. Csomortányi István, az EMSZ országos ügyvezető elnöke a Maszolnak korábban már leszögezte, hogy a végsőkig arra törekszik majd, hogy az összefogás koalíciós listában valósuljon meg Bihar megyében, illetve Nagyváradon. Az RMDSZ városi szervezetének küldöttgyűlése előtt már azt is bejelentették, hogy Csomortányi az EMSZ polgármester jelöltje lesz a június 9-i választások alkalmával, míg szervezetük Bihar megyei elnöke, Habinyák István a tanácselnöki tisztségért indul.

Portálunkhoz eljutatott közleményük alapján Zatykó Gyula, a regnáló Florin Birta polgármester tanácsadója kijelentette, hogy elfogadhatatlan számukra az EMSZ-es jelöltek RMDSZ-listán való szerepeltetése. „Sokan vannak ugyanis, akik kiábrándultak a helyi RMDSZ politikájából, őket leginkább egy koalíciós lista szólíthatná meg” – vélekedett.

Bihar megyében egyébként eddig Berettyószéplakon kötött együttműködést a két párt, ott az EMSZ jelöltjei az RMDSZ-listán pályáznak mandátumra a helyi tanácsába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?