Valóban eltörölték az ingázó diákok ösztöndíját, de ingázási támogatást kapnak helyette

Az oktatási minisztérium törölte a vidéki településekről ingázó középiskolások szociális ösztöndíját. A támogatottak köréből tehát kiesnek azok a tanulók, akiknek másutt kell középiskolába járniuk, mert nincs megfelelő oktatási intézmény a településükön. Azonban fejlemény az ügyben, hogy ezentúl ingázási támogatásban részesülnek az utazásra kényszerült tanulók, ezt nem egy stabil összegben határozzák meg, hanem a szállítási költségekhez igazítják – amennyiben betartja korábbi ígéretét az oktatási miniszter. Ugyanis még mindig nem számolták el a diákok téli és tavaszi bérleti költségeit, tudtuk meg Szabó Ödön oktatási szakpolitikustól, parlamenti képviselőtől.

A szociális ösztöndíjakra jogosultak közül idén valóban törölték az ingázókat, mert a minisztérium úgy ítélte meg, nekik nem feltétlenül kell szociális jellegű támogatást kapniuk. Ha figyelembe vesszük, hogy a szociális ösztöndíj valóban a hátrányos helyzetű gyermekeknek jár, akkor elmondható, hogy az ingázók közül nem biztos, hogy mindenki a hátrányos helyzetűek közé tartozik. Eddig az is megkapta az ösztöndíjat, aki nincs rászorulva – mondta a Maszolnak Szabó Ödön oktatási szakpolitikus.

Ez az ösztöndíj szállítási támogatás volt. „A minisztérium azonban maximalizálta az elszámolható buszbérletek és vonatbérletek összegét, ezért nagyon sokan a szociális ösztöndíjakból pótolták a bérlet árát, azok is, akik valóban rászorulók voltak” – fejtette ki Szabó Ödön. Hozzátette, ez az ösztöndíj nem minden esetben fedezte a bérlet valós összegét.

Ingázási támogatásban részesülnek a diákok

Az oktatási miniszter az elmúlt napokban pontosította korábbi nyilatkozatát, és közölte, bár eltörlik a vidékről ingázók ösztöndíját, változtatnak a rendszeren és ingázási támogatást adnak helyette. Ez azt jelenti, hogy nagyobb keretösszeget szánnak az ingázási költségek elszámolására, illetve ha a bérletek összegét nem fedezi a minisztérium által kiszámolt támogatás, személyenként akár 50 százalékkal is növelhetik a juttatás értékét, tudatta a parlamenti képviselő.

Illusztráció: Pexels

Hozzáfűzte, a miniszter megígérte, hogy egyszerűsítenek a bérletek elszámolásán, tehát a diákok normatív támogatásként kapják majd meg az összeget. „A tanulók megkapják ezt a pénzt, ebből pedig úgy oldják meg az iskolába való eljutást, ahogy szeretnék. Nem kell elszámolni majd a bérlettel, nem építenek rá plusz bürokráciát a folyamatra” – emelte ki Szabó Ödön. Ez a normatív finanszírozás arra az időszakra jár, amikor a diák valóban ingázásra költi a pénzt, tehát nem kaphatják meg a tanéven kívüli időszakban.

Sorin Cîmpeanu szerdán álhírnek nevezte azt az információt, miszerint törlik a lakhelyüktől eltérő településen tanuló középiskolások szociális ösztöndíját. Közölte, hogy ezen diákok ingázási támogatásban részesülnek. „Nem vettünk el senkitől semmilyen ösztöndíjat. Ha az ösztöndíjak költségvetése ötszörösére nő, azt hiszem, magától értetődik, hogy a diákok sokkal több pénzt kapnak, beleértve az ingázó vidéki tanulókat is” – magyarázta a tárcavezető.

Az oktatási miniszter arról is beszélt, hogy a kormány jövő heti ülésén napirendre kerül a tanulók ingázási költségeit támogató sürgősségi rendelettervezet. Ezt a támogatást nem fix összegben állapítják meg, hanem a szállítási költségekhez igazítják, így az ingázó diákok esetenként akár 200–300 lejt is kaphatnak. Egyébként a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű diákok szociális ösztöndíja egységesen 200 lej lesz.

Azt is kiemelte, hogy nem érthet egyet azokkal, akik azt szorgalmazzák, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetében élő jómódú tanulók, akik bejárnak iskolába Bukarestbe, Kolozsvárra, Iaşi-ba, Temesvárra, Nagyszebenbe stb., szociális ösztöndíjat kapjanak, míg a valóban rászoruló tanulók ösztöndíját jelentősen csökkentenék.

A diákok jobban is járhatnak az új rendszerrel

Szabó Ödön hangsúlyozta, „a rendszer bevezetése segíthet abban, hogy a hátrányos helyzetű diákok valóban eljussanak az iskolába, ha szeretnének. A minisztériumnak azonban oda kell figyelnie arra, hogy ne hozza nehéz helyzetbe azokat a vidéki diákokat, akik amúgy is nehezebb körülmények között élnek”. Szerinte egyrészt magasabb az iskolaelhagyás mértéke vidéken, ugyanakkor a falvakból ingázók személyes áldozatot is hoznak azért, hogy eljussanak iskolába: sokkal korábban fel kell kelniük, mint társaik, akik azon a településen élnek, ahol az iskola is van. Emellett a szülők többsége is városi környezetben dolgozik, ami azt jelenti, hogy ők is ingázásra költenek, tehát a családi költségvetés terhelődik. A minisztériumnak szem előtt kell tartania, hogy ne hozza olyan helyzetbe a gyerekeket, amely az életminőségük romlásához vezethet, és ne az iskolaelhagyás maradjon az egyetlen opció számukra amiatt, hogy nem tudják fenntartani magukat – véli az oktatási szakpolitikus.

„Ha a szállítási költségeket valós értékben térítik majd meg, akkor a diákok egy része jobban is járhat az új rendszerrel, hiszen az ösztöndíj eddig nem minden esetben fedezte a távolabbról érkezők utazási költségeit” – mutatott rá.

Illusztráció: Pixabay

Az azonban tény, hogy az elmúlt évek pozitív eredménye az, hogy a minisztérium átvállalta az önkormányzatoktól az ösztöndíjrendszer finanszírozását, hiszen ez korábban önkormányzati feladat volt. Ugyanakkor problémát jelentett, hogy a szegényebb, kisebb települések önkormányzatai nem tudták kifizetni az ösztöndíjakat, sem az érdem-, sem a tanulmányi, de sokszor a szociális ösztöndíjakat sem. Anyagi források hiányában nagy különbségek alakultak ki a települések között. A minisztérium átvállalta ezeket a költségeket és az elmúlt három évben megötszörözte az ösztöndíjakra szánt keretösszeget.

Romániában az ösztöndíjalapban radikális változások történek az elmúlt időszakban. Eddig csak a szociális, valamint a nemzetközi teljesítményi ösztöndíjakat fizette a minisztérium. A tanulmányi- és érdemösztöndíjakat az önkormányzatok biztosították. Ez azt jelentette, hogy az önkormányzatok folyósították a pénzt az általános forgalmi adóból befolyó, a költségvetésükben külön erre a célra elkülönített összegekből. Gyakran megtörtént, hogy azonos teljesítményt nyújtó diákok eltérő elbírálásban részesültek az ösztöndíjak odaítélésekor, aszerint, hogy éppen milyen közigazgatási egységben található az iskolájuk.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy a szociális ösztöndíjak „rendkívül fontosak a román kormány számára”. Emlékeztetett, ezekre a szociális, gazdasági vagy egészségi szempontból nehéz helyzetben lévő tanulók jogosultak. Ennek költségvetése 2022-ben ötször nagyobb, mint 2020-ban volt (1,332 milliárd lej, míg két éve 270 millió lej volt) – írta. Minden tanuló, aki ilyen helyzetben van, az év minden hónapjában 200 lejes szociális ösztöndíjat kap. Ehhez a kategóriához tartoznak többek közt a fogyatékkal élő vagy krónikus beteg, illetve a gyermekotthonban nevelkedő iskolások, valamint azok is, akik árvák vagy félárvák.

A miniszternek be kell tartania az ígéretét

Szabó Ödön úgy véli, első pillantásra méltánytalan a döntés, azonban valóban jól működhet a rendszer, ha a miniszter betartja az ígéretét. Sajnos többször előfordult, hogy az ígéretből nem lett valóság. „Azért félnek az új rendszer bevezetésétől a diákok, mert a 2021/2022-es tanév második félévében a téli és tavaszi bérleti költségeket még nem számolta el a minisztérium. Az ösztöndíjakat megkapták, de a bérleti elszámolásokat nem. Értem a diákok aggodalmát, hiszen a szállítási költségek megtérítésével kapcsolatos bizalmat vissza kell építenie a minisztériumnak” – nyomatékosította a szakember.

Mint ismert, a Nép Ügyvédje bírálta az oktatási minisztériumot, amiért megszüntette a vidékről származó diákok szociális ösztöndíját, amit előzőleg nem jelentett be. Az ombudsman szerint minden gyereknek egyenlő esélyt kell biztosítani az oktatáshoz való hozzáféréshez, ez a döntés pedig a vidéki és városi diákok közötti egyenlőtlenségek elmélyüléséhez vezet.

Az ösztöndíjkérelmek benyújtási határideje szeptember 30. A teljesítményösztöndíj értéke 500 lej, az érdemösztöndíj 200 lej, a tanulmányi ösztöndíj 150 lej. A negyedik kategória az idén 200 lejre növelt szociális ösztöndíj, amely a nehéz helyzetben lévő tanulóknak jár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?