Egységesen 200 lej lenne a diákok szociális ösztöndíja

A társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű diákok egységesen 200 lejes szociális ösztöndíjban részesülnek. Erről szerdán készül határozatot elfogadni a kormány – jelentette be a kabinet ülésén Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető közlése szerint a kedvezményezettek közé sorolják a kisjövedelmű családok gyermekeit, az árva és félárva diákokat, de a krónikus betegségekkel küzdő vagy fogyatékkal élő kiskorúakat is. A miniszter hangsúlyozta: az ösztöndíj összege is nőtt, 200 lej lesz, míg 2020-ban 100 lej, korábban pedig csak néhány lej volt.

Cîmpeanu arról is beszámolt, hogy a kormány jövő heti ülésén kerül napirendre a tanulók ingázási költségeit támogató sürgősségi rendelettervezet. Ezt a támogatást nem fix összegben állapítják meg, hanem a szállítási költségekhez igazítják, így az ingázó diákok esetenként akár 200-300 lejt is kaphatnak.Illusztráció: Agerpres

A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szociális ösztöndíjakat az önkormányzatok költségvetésén keresztül az állami büdzséből, a diákok ingázásának támogatását pedig az oktatási tárca büdzséjéből biztosítják.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szociális ösztöndíj halmozható a jó tanulmányi eredményért járó érdemösztöndíjjal, amelynek értéke 500 lej, így egy társadalmilag-gazdaságilag hátrányos helyzetű, jól tanuló diák akár havi 1000 lejes támogatást is kaphat az államtól, ha az ösztöndíjhoz hozzáadódik az ingázási támogatás is. A szociális ösztöndíj a nyári vakáció idején is jár – szögezte le Cîmpeanu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?