Ötször nagyobb összeget szánnak a szociális ösztöndíjakra, mint két éve

A tanulók ingyenes szállítása és a szociális ösztöndíjak „rendkívül fontosak a román kormány számára”, és azokat az állami költségvetésből biztosítják – írta szombaton a Facebookra Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Cîmpeanu emlékeztetett, a szociális ösztöndíjra a szociális, gazdasági vagy egészségi szempontból nehéz helyzetben lévő tanulók jogosultak. Ennek költségvetése 2022-ben ötször nagyobb, mint 2020-ban volt (1,332 milliárd lej, míg két éve 270 millió lej volt). Minden tanuló, aki ilyen helyzetben van, az év minden hónapjában 200 lejes szociális ösztöndíjat kap. Ehhez a kategóriához tartoznak többek közt a fogyatékkal élő vagy krónikus beteg, illetve a gyermekotthonban nevelkedő iskolások, valamint azok is, akik árvák vagy félárvák.

Az ösztöndíjaktól függetlenül az állam biztosítja minden tanuló utazási költségeit az iskola és azon település között, ahol a diák lakik – írta a miniszter. Mindezek mellett a kormány a 2022–2023-as tanévre duplájára emelte a Meleg étel az iskolában program kedvezményezetteinek számát, és az egy adag ebédre kiutalt összeget is megemelte 50 százalékkal.Illusztráció: Agerpres (Archív)

Az oktatási miniszter arról is írt bejegyzésében, nem érthet egyet azokkal, akik azt szorgalmazzák, hogy a nagyvárosok melletti kisebb településeken élő, jómódú tanulók, akik bejárnak iskolába Bukarestbe, Kolozsvárra, Iaşi-ba, Temesvárra, Nagyszebenbe, szociális ösztöndíjat kapjanak, míg a valóban rászoruló tanulók ösztöndíját jelentősen csökkentenék.

„A szociális ösztöndíjak és más szociális intézkedések – mint például az 500 lej értékű szociális utalványok a támogatásra szoruló tanulóknak – az esélyegyenlőséget erősítik. Az erőforrásokat úgy kell szétosztani, hogy azokhoz jusson, akiknek a legnagyobb szüksége van rá, így hoz eredményt az iskolai lemorzsolódás visszaszorításában, így biztosít jobb tanulási körülményeket a hátrányos társadalmi, gazdasági vagy családi helyzetből érkező tanulók számára” – mutatott rá Cîmpeanu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?