Emelik a diákoknak járó ösztöndíjak értékét Szászrégenben

Többféle és jelentősen nagyobb összegű ösztöndíj biztosításáról szavaztak tanácsülésükön tegnap a szászrégeni önkormányzati képviselők.

A város önkormányzati képviselői az idei utolsó tanácsülésen szavazták meg a település diákjainak járó ösztöndíjak értékének megemelését. A döntés értelmében a szászrégeni polgármesteri hivatal megduplázza a diákok ösztöndíját. Ezzel párhuzamosan megkétszereződött azoknak a száma, akik megkapják ezeket az ösztöndíjakat – jelentette ki a sajtónak Dragoș Pui, Szászrégen alpolgármestere.

„Idén a 2020–2021-es tanévhez képest az ösztöndíjak folyamatosan növekednek. Amíg az ösztöndíjakra szánt teljes összeg tavaly mindössze 1,5 millió lej volt, idén ez az összeg meghaladta a 4,2 millió lejt”– tette hozzá az elöljáró. Illusztráció | Fotó: Maszol

Mint fogalmazott, az idei tanévtől kezdődően növekedett a kiosztott ösztöndíjak száma is, a jelenlegi 1558 tanuló helyett csaknem 3000 diák részesül a szociális, tanulmányi, érdem- vagy teljesítmény-ösztöndíjban. Hangsúlyozta, a második félévtől a teljesítmény-ösztöndíjak havi 200 lejről 500 lejre emelkednek, az ösztöndíjak pedig 100-ról 150 lejre. Ezzel párhuzamosan az érdemösztöndíjakat és a szociális ösztöndíjakat is 100 lejről 200 lejre emelik.

A szociális ösztöndíjat az árvák és beteg diákok igényelhetik, a hetesnél nagyobb médiával rendelkező és kifogástalan magaviseletű diákok a tanulmányi ösztöndíjat, a 8,50 feletti és 10-es magaviselettel rendelkezők az érdemösztöndíjat, míg teljesítmény-ösztöndíjat azok a diákok kapnak, akik tanulmányi versenyeken értek el eredményeket. Az elfogadott határozatnak köszönhetően Szászrégen felzárkózik azokhoz a városokhoz, ahol a törvény értelmében négyféle ösztöndíjat tudnak biztosítani a tanulóknak – tették hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁToktat

Kapcsolódók

Kimaradt?