Kelemen Hunor: egészségügyi és oktatási fejlesztésre fordítanák a szolidaritási adóból befolyt pénzt

Egészségügyi és oktatási beruházásokra fordítanák az RMDSZ által szorgalmazott szolidaritási adóból befolyó összegeket – jelentette ki kedd este Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, elképzelésük szerint a 100 millió eurós forgalmat lebonyolító állami és magánvállalatoknak az éves forgalmuk egy százalékának megfelelő összeget kellene befizetniük szolidaritási adóként. Ezt az extraadót ideiglenes jelleggel, egy évre vezetnék be.

Fotó: Agerpres

Kelemen rámutatott, az infláció és az emelkedő energiaárak miatt sokan nehéz helyzetbe kerültek, és az államnak szüksége van pluszbevételre, hogy segíteni tudja a támogatásra szorulókat, ugyanakkor a stratégiai fontosságú területeket érintő beruházásokat sem hanyagolhatja el. A szolidaritási adóból befolyó pénzt egészségügyi és oktatási beruházásokra költenék, nem állandó kiadásokra fordítanák – nyomatékosította.

Az RMDSZ elnöke elmondta, tárgyalni kell még a kezdeményezésről az üzleti szféra képviselőivel is. „Voltak már kisebb egyeztetések, egyesek könnyebben elfogadják, mások nehezebben” – fogalmazott. Hozzátette, a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt (PNL) is vonakodik még, de a tárgyalások folytatódnak. „Ha konszenzusra jutunk, megvalósítjuk, ha nem, akkor más bevételi forrást kell találni, mert adóemelést senki nem szeretne” – mondta még Kelemen Hunor.

Kapcsolódók

Kimaradt?