Globális aggodalom: a világjárvány oktatásra gyakorolt hatása súlyosabb lehet a vártnál

A Világbank, az UNESCO és az UNICEF arra figyelmeztet, hogy az eltérő oktatási formákban tanuló fiatal generáció közel 17 000 milliárd dolláros bevételkiesést kockáztat, mindezt az iskolák – koronavírus-járvány miatt elrendelt – bezárása miatt. Ez az érték jóval magasabb, mint amire számítottak – írja az AFP és az Agerpres.

Nagyok az egyenlőtlenségek az oktatásban | Illusztráció: Agerpres/EPAAz intézmények hétfői közleményéből kiderül, hogy a fent említett összeg a globális GDP mintegy 14 százalékának felel meg. A 2020-as évre becsült összeg értékét 10 000 milliárd dollárban határozták meg.

Az alacsony és közepes jövedelmű országokban az iskolák bezárása, valamint a távoktatás rossz minősége miatt közel 70 százalékra emelkedhet azon gyermekek száma, akik tízéves korukra nem fognak tudni egyszerű szövegeket elolvasni és értelmezni sem. Ez az arány már a világjárvány előtt is 50 százalék feletti volt.

„A Covid-19 járvány világszerte megbénította oktatási rendszereket. 21 hónap elteltével gyermekek milliói előtt maradtak zárva az iskolák, egyesek talán soha nem térnek vissza a normál oktatáshoz” – nyilatkozta Jaime Saavedra, a Világbank oktatásért felelős munkatársa.

Szerinte erkölcsileg elfogadhatatlan a gyermekek látványos szintű tudásvesztése. A fiatalok produktivitására, jólétére, családjaikra is pusztítóan hathat majd a lemaradás – vélte. Ugyanakkor hozzátette, az egészségügyi válság súlyosbította az egyenlőtlenséget az oktatásban: a legszegényebbeket, a fogyatékkal élőket, valamint a kisiskolásokat érinti a leginkább hátrányosan.

A gyermekek felkészültségét a távoktatás során a korlátozott digitális készségek, a felszerelésekhez való hozzáférés hiánya is befolyásolta. Bár a kormányok rendkívüli intézkedéseket vezettek be a járvány leküzdése érdekében, a rendelkezésükre álló összegek kevesebb mint három százalékát fordították az oktatásra – panaszolták a szervezetek sajtóközleményükben.

Kapcsolódók

Kimaradt?