Van még hova fejlődni: nyelvhasználat és nyelvi tájkép a romániai vegyes iskolákban

Újabb tájékoztató jellegű animációs filmet tett közzé a Bálványos Intézet.

Mint ismeretes, a Bálványos Intézet idén tavasszal tájékoztató kampányba kezdett a magyar nyelvhasználat népszerűsítése és tudatosítása érdekében. Ennek apropóján egy áprilisi sajtóeseményen bemutatták a kezdeményezéshez kapcsolódó első animációs filmet is, mely a pedagógusok számára kínál megoldási javaslatot egy olyan élethelyzetre, amikor vegyes családok nem magyar nemzetiségű szüleivel kell kapcsolatot teremteniük.

A kampány következő állomásaként a kezdeményezők most egy újabb tájékoztató kisfilmet tettek közzé, melynek témája a hivatalos nyelvhasználat és a nyelvi tájkép a romániai vegyes tannyelvű iskolákban.

Az infógrafikára alapuló újabb videó célja felhívni a figyelmet a vegyes iskolákon belüli nyelvhasználati aszimmetriákra. A Bálványos Intézet tudatosítani kívánja: amennyiben a diákok azzal szembesülnek, hogy kizárólag a magyar nyelvű tanórák keretein belül van létjogosultsága anyanyelvüknek, az oktatási intézmény keretei közül kilépve nyelvi önkorlátozást alkalmaznak majd.

A Kassay Réka alapította Zoom Stúdió által készített legújabb animációs filmből kiderül: Romániában 925 helyszínen folyik magyar oktatás, s ezek 37%-a vegyes iskola, ugyanakkor ide jár a magyar diákok 35%-a. Noha a törvények szerint a vegyes iskolákban magyar nyelven is kötelező feltüntetni az iskola hivatalos feliratait, ennek ellenére a vegyes iskolák nyelvi tájképében a magyar nyelv vizuális megjelenése visszaszorított és esetleges: az oktatási helyszínek mindössze 59%-án van magyar felirat, a belső feliratok esetében pedig az oktatási intézmények harmada alkalmaz kétnyelvűsítési stratégiát.

A Bálványos Intézet célja a továbbiakban is tájékoztatni a szélesebb közvéleményt a többnyelvűség fontosságáról, valamint konkrét javaslatokkal segíteni a nyelvhasználati jogok kiteljesítését, a magyar nyelvi tájkép erősödését.

Kapcsolódók

Kimaradt?