Közel 90 ezer középiskolás kapta meg a líceumi helyét

A számítógépes elosztás első szakaszában 89 983 nyolcadikos végzős diákot soroltak be valamely középiskolai osztályba – tájékoztatott az oktatási minisztérium.

A tárca szombaton kiadott közleménye szerint 57 574 tanuló elméleti, 32 409 pedig technológiai profilú osztályban folytatja tanulmányait. A minisztérium által jóváhagyott menetrend szerint a tanulóknak július 25. és 28. között kell eljuttatniuk a beiratkozáshoz szükséges iratokat annak a tanintézménynek a titkárságára, ahova a számítógépes elosztás nyomán bejutottak.

A számítógépes elosztást megelőzően 10 710 tanuló iratkozott be tehetséggondozó szakirányú iskolákba, 600 tanuló katonaiskolába, 1449 a roma kisebbség tagjainak fenntartott speciális helyekre, 706 a sajátos oktatást igénylő tanulókat nevelő iskolákba, 10 086-an pedig szakiskolákba, illetve duális képzést nyújtó intézményekbe.

A közlemény értelmében 1332 tanulót nem soroltak be egyetlen osztályba sem, mert nem jelöltek be elegendő opciót a vizsgára való feliratkozáskor. A vizsgára álló tanulók közül egyébként 91 315-en jelöltek be opciókat, közülük 54 060-an (60,05 százalék) az első opcióként megjelölt osztályba jutottak be.

Az 1332 tanuló részt vehet a július 29. és augusztus 5. között zajló második elosztáson, azokkal együtt, akiket az első elosztáson besoroltak ugyan egy osztályba, de nem nyújtották be megszabott határidőig a szükséges dokumentációt az iskolához, továbbá akik nem vettek részt az első elosztáson, illetve akik nem képességvizsgáztak. A számítógépes elosztásra augusztus 6-án kerül majd sor.

Az első elosztást követően 9216 betöltetlen hely maradt a líceumokban és szakiskolákban. Augusztus 9. és 11. között a megyei felvételi bizottságoknak meg kell oldaniuk a számítógépes elosztásokat követően felmerült minden problémás helyzetet.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?