banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kelemen Hunor szerint plusz adók nélkül is lesz pénz jövőre a nyugdíjakra és béremelésre

Lesz pénz a jövő évi költségvetésben nyugdíjakra, pótlékokra és a minimálbér emelésére is, és 2022-ben nem vezetnek be más adókat vagy illetékeket – jelentette ki Kelemen Hunor ügyvivő kormányfő-helyettes, az RMDSZ elnöke kedd este a Digi24 műsorában.

Kelemen elmondta, az alakuló kormánykoalícióban „elég parázs vita volt” arról, hogy áttérjenek-e vagy sem egy új adózási módra. „Felvetődött a luxusadó bevezetése, a nagy vagyonok megadóztatása, de itt is elég bonyolult a helyzet, mert nagyon sok esetben a házak, kocsik a cégek nevén szerepelnek, nem magánszemélyek tulajdonai” – magyarázta.

A szolidaritási illeték bevezetése volt a másik ötlet, és ebben az esetben az RMDSZ azt javasolta, hogy ne a 2500, 3000 vagy 4000 lejes fizetésekkel rendelkező személyekre fókuszáljanak, hanem nézzék meg, működik-e ez az adó a nagyvállalatoknál, beleértve az állami vállalatokat is. „2022-ben azonban még nem lesz semmiféle pluszadó” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy milyen a bizalmi szint az új koalíció partnerei között, az RMDSZ vezetője azt mondta, hogy alacsony, akárcsak a volt koalícióban. „Ha a volt koalícióban nagyobb lett volna a bizalom, vagy a mértékét menet közben növelni tudtuk volna a közös döntések meghozatalával és a döntések végrehajtásával, akkor talán a PNL–USR–RMDSZ koalíció nem ért volna ilyen brutális véget szeptemberben. Most is elég alacsony a bizalom mértéke, de ez nem jelenti azt, hogy a bizalom nem növelhető, én optimista vagyok. Nehéz lesz kormányozni, ha nem bízol a másikban” – fejtette ki.

Kelemen Hunor hozzátette: ez a nagy, de kétséget kizáróan nehezen kezelhető koalíció képes stabilitást biztosítani Románia számára, képes lehet jelentős reformokat megvalósítani, ehhez azonban hosszú távú projektek kidolgozására van szükség, és néhány alkotmányos reformot is végre kell hajtani.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?