Románia az EU éllovasa a minisztériumok száma alapján

Lakosságarányosan Málta kormánya messze a legnagyobb, félmillió lakosra 13 minisztérium jut.

Ha a gazdaság teljesítménye és az életszínvonal tekintetében nem is tartozunk az Európai Unió krémjéhez, a minisztériumok számának a tekintetében éllovasok vagyunk. A koalíciós tárgyalások során a kormányapparátus, osztódásos szaporodás útján, két új minisztériummal bővült: a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium a gazdasági tárcáról vált le, a Család- és Ifjúságügyi Minisztérium pedig a sportról.

Ezzel 20-ra nőtt a minisztériumok száma, amivel jelenleg a legnagyobb szám az Európai Unióban. 2018-ban még Horvátországban is ennyi tárcából áll a kormány, időközben azonban 16-ra fogyatkozott a számuk. A legnagyobb tagállam, a hozzávetőleg 80 milliós Németország szövetségi kormánya 14 minisztériumból áll, míg Franciaországnak 16 minisztériuma van. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a francia kormányban számos államminiszter és miniszteri megbízott is van, ám ők a kormányfőnek vagy valamelyik tárcavezetőnek vannak alárendelve.

A legszerényebb kormányzati struktúrával Magyarország rendelkezik: a budapesti kormány keretében mindössze 10 minisztérium működik, valamint 4 tárca nélküli miniszter. Az egykori szocialista államok közül Lengyelországban 16, Csehországban, Szlovéniában, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában 14-14 minisztérium van, Lettországban pedig 13.

Szerény méretű a kormányzati apparátus Cipruson is, csupán 11 tárca alkotja. A gazdag észak-európai országokban sem burjánzanak a minisztériumok: Finnországban 13 van belőlük, Dániában 17, Hollandiában pedig 13. A 60 milliós Olaszországnak 15 minisztériuma van és 8 tárca nélküli minisztere. Lakosságarányosan Máltának van a legnagyobb kormánya, a félmilliós szigetországon 13 minisztérium működik, ezek egyike a 69 négyzetkilométeres, 31 ezer ember által lakott Gozo szigetéért felel.

Amennyiben megszavazza a parlament, ami szinte biztosra vehető, Nicolae Ciucă kormánya létszámát tekintve a középmezőnyhöz fog tartozni a rendszerváltás óta eltelt 31 év távlatában. A legnépesebb az Adrian Năstase-kabinet volt 30 miniszterrel, míg Viorica Dăncilă és Mihai Tudose kormányzása idején 28 miniszterből állt a kormány. A legkarcsúbb Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnöksége idején volt a kormány, 16 tagja volt.

A rendszerváltást követő időszakban ma már bizarrnak tűnő minisztériumok is léteztek, volt faipari-, illetve vegyipari tárca, a második Petre Roman-kormányban pedig külön minisztérium foglalkozott a gazdasági irányvonallal, valamint az életminőséggel. Visszatekintve biztos, hogy utóbbi kettő roppant alacsony hatásfokkal működött.

(Nyitókép: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?